DOLIU in lumea literara. A murit un mare poet din România

Uniunea Scriitorilor din România a reacţionat cu multă durere la vestea morţii celui care a fost marele poet Lucian Mănăilescu, decedat luni, 4 noiembrie, cu doar câteva zile înainte de a împlini 69 de ani.

Conform primelor informaţii ale presei buzoiene, Lucian Mănăilescu a pierdut lupta îndelungată pe care dus-o cu o boală incurabilă. Marele poet s-a născut la Nehoiu şi a absolvit al Școala Sanitară Buzău. În 2011 și-a luat licența în Istorie şi fost asistent medical principal de epidemiologie la C.S.A. Buzău.

De asemenea, Lucian Mănăilescu a fost un apreciat redactor de carte şi redactor-șef la numeroase publicații locale precum Viaţa Buzăului, Muntenia (1990-1992), Jurnalul de Buzău (1992-1993), Informaţia Buzăului (1993), Fereastra şi Mizil (2007- 2016). „Săru’ mâna, mamă și tată / Eu plec să-nvăț cititul / și socotitul, și muritul…”, este un pasaj din poezia „Plecarea din copilărie”, care a fost scrisă de poet.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România
Conform presei localel, „scrisul poeziei profunde i-a adus un loc aparte în galeria scriitorilor români contemporani”. Cel care la 11 noiembrie ar fi împlinit 69 de ani a fost Membru al Uniunii Scriitorilor din România încă din 2006.

Pentru cultura buzoiană și națională, acesta a reprezentat o personalitate distinctă şi incotestabilă. Spiritul său creator l-a ajutat de-a lungul timpului să fie un organizator foarte activ al multor evenimente culturale. În biografia de pe pagina USR Brașov, poetul a dezvăluit că a debutat cu poezie în România literară.

De-a lungul prodigioasei cariere, Lucian Mănăilescu a mai colaborat cu revistele Luceafărul, Cronica, Viața Românească, Poesis, Vatra Veche, Oglinda literară, Cafeneaua literară, Urmuz şi Plumb.

„În volum a debutat în 1997 cu versuri, Cartea junglei. Membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2006, transferat la filiala Brașov în 2018. A organizat cele nouă ediții ale Festivalului Naţional de Literatură Agatha Grigorescu Bacovia – Mizil”, arată sansanews.ro.

Peste 50 de volume lăsate în urmă
Redactor de carte al unui număr de peste 50 de volume, poetul a primit numeroase premii literare pentru creaţia lui. Dintre acestea merită amintite Marele Premiu la Concursul Naţional de poezie „Carmen Patriae” (Braşov, 2005), Premiul pentru cea mai bună carte de poezie a anului la Festivalul „Primăvara poeţilor” (2009 și 2012), Premiul „Dumitru Pricop” la Festivalul Internaţional „Titel Constantinescu” (2011).

Printre altele, în opera acestuia regăsim titlurile „Poezie: Cartea junglei” (1997), „Lacrimi de Murano” (2001), „Rememorări” (2004), „Ultima eră glaciară” (2006), „Am auzit că viaţa e frumoasă” (2009), „60” (2011), „Raiul pirania” (2011), „Atrocităţile fericirii” (2015), „Fractali” (2017) şi „Interviuri: Ferestre literare” (2016).

„A plecat în lumea poeziilor nescrise.”
Anunțul morţii marelui poet fost primit cu multe regrete de oamenii de cultură din Buzău. „Poetul Lucian Mănăilescu a plecat în lumea poeziilor nescrise”, este un mesaj postat recent pe pagina de Facebook Literadura.

„Dumnezeu să-l odihnească în pace! Pentru memoria lui LUCIAN MĂNĂILESCU, rafinat om de cultură, creator de bijuterii literare, depozitarul frumosului acestui oraș, păstrat în mii de instantanee, putem să exprimăm recunoștința printr-un gând, printr-o lumină, printr-un vers.

Toți îi suntem datori pentru ceea ce a lăsat în urmă… Trudă zidită în versuri unice! Sus, printre stele, își va găsi liniștea și timpul pentru proiectele gândite, începute și nefinalizate. Dumnezeu să vă odihnească, om neprețuit! În urma dv., cetatea, cu un poet mai puțin, va tăcea îndelung…”, a scris avocata Roxana Mihaela Constantinescz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.