“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
INTERNATIONALSTIRI

DOLIU în lumea artistică. A MURIT o legendă a filmului

doliu meidcalRegizoarea Agnes Varda, una dintre actrițele reprezentative din cinematografia franceză, a decedat în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 90 de ani, au anunţat vineri persoane din familia şi anturajul acesteia, potrivit AFP.

„Regizoarea şi artista Agnes Varda a decedat la domiciliul său, în noaptea de joi, 29 martie 2019, ca urmare a bolii cu care se lupta: cancer. Era înconjurată de familie şi de apropiaţi”, au precizat aceştia într-un comunicat.

„A decedat în această noapte”, a confirmat pentru AFP Cécilia Rose, din cadrul casei de producţie Tamaris, care i-a realizat filmele în ultimii 17 ani. „În seara aceasta urma să verniseze o expoziţie la Chaumont-sur-Loire (centru), care se va deschide acum în absenţa ei”, a adăugat aceasta.

Singura reprezentantă de gen feminin a Noului Val francez, soţia regizorului Jacques Demy timp de 30 de ani, Varda a fost o figură reprezentativă a cinema-ului independent, poetic şi angajat în acelaşi timp, sursă de inspiraţie pentru numeroşi artişti.

Cineasta lasă în urmă o operă marcată de un profund umanism şi originalitate, la graniţa dintre documentar, ficţiune şi autobiografie. Agnes Varda a semnat pelicule precum „Cleo de 5 a 7” (1962), „Sans toit ni loi’” (1985), „Les Glaneurs et la Glaneuse” (2000),

Artistă neobosită, deopotrivă fotograf şi artist plastic, a repornit la drum la 88 de ani, într-o colaborare cu artistul JR, cu 50 de ani mai tânăr ca ea, pentru a realiza „Visages, villages” care i-a adus o nominalizare la premiile Oscar.

La bordul unui camion-cabină fotografică, cei doi realizatori au mers în căutarea locuitorilor unor sate sărace din Franţa.

Pelicula, care combină, în stilul binecunoscut al cineastei, autobiografie, subiecte sociale şi poezie a fost prezentat în cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

Născută la 30 mai 1928, la Ixelles în Belgia, dintr-o mamă franceză şi un tată grec, Agnes (pe adevăratul său prenume Arlette) şi-a început cariera ca fotograf la Teatrul Naţional popular (TNP, care în acea perioadă se afla la Paris) după ce absolvise studii de artă în capitala Franţei.

Agnes Varda a primit în 2015 un premiu onorific în cadrul Festivalului de Film de la Cannes pentru întreaga carieră.

Ultimul său documentar, „Varda par Agnes”, a fost prezentat în februarie la Festivalul de Film de la Berlin şi difuzat recent pe postul de televiziune Arte.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.