DOLIU in CINEMATOGRAFIE. A MURIT! Anuntul a fost facut de IRINA MARGARETA NISTOR

Tudor Caranfil a murit sâmbătă dimineaţă, a anunțat Irina-Margareta Nistor, pe rețelele de socializare.

„Criticul si Istoricul de film Tudor Caranfil a plecat sa fie nemuritor, alaturi de Orson Welles si de toti ceilalti mari creatori de cinema, pe care i-am descoperit datorita lui , in Varstele peliculei, scrise si televizate!”, a scris Irina-Margareta Nistor, pe Facebook.

Tudor Caranfil s-a născut în 1931, la Galați, și a fost un critic de film, realizator de emisiuni TV cu subiecte cinefile și istoric de film. A urmat Colegiul V.Alecsandri din Galați, a terminat Facultatea de Filosofie în 1957, pentru ca ulterior să facă ziaristică la Informația Bucureștiului. Din anii ’60 s-a dedicat criticii cinematografice.

A fost invitat permanent al Festivalului de la Cannes, al Festivalului de la Berlin și a fost membru in juriul FIPRESCI și a participat la multe alte festivaluri cinematografice internaționale la Karlovy Vary, Los Angeles, Locarno, Cottbus, Rotterdam, San Francisco și la principalele festivaluri românești de film.

A obținut Premiul pentru critică cinematografică al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pe anul 1988 „pentru volumul În căutarea filmului pierdut”.

Tudor Caranfil este tatăl regizorului de film Nae Caranfil.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.