Doliu imens în lumea muzicală! A murit un mare artist

Este o pierdere uriașă pentru lumea jazzului. Unul dintre cei mai importanți artiști ai genului a încetat din viață în cursul zilei de astăzi la vârsta de 91 de ani.

Saxofonistul, clarinetistul și compozitorul navarez Pedro Iturralde, unul dintre cei mai importanţi artişti ai genului, a murit în această duminică la vârsta de 91 de ani.

Iturralde a fost profesor la Conservatorul din Madrid și colaborator la Orchestra Simfonică RTVE. În 1992 a primit premiul pentru Creație muzicală, literară și plastică a Comunității din Madrid, iar în 2019, Premio Ojo Crítico Especial. Muzicianul, considerat una dintre marile figuri ale jazzului spaniol, a alternat de-a lungul vieții sarcinile pedagogice cu interpretarea jazzului.

În 1965, Iturralde a înregistrat albumul Jazz Flamenco, pentru care a colaborat cu chitaristul Paco de Lucía; iar în 1968 a colaborat cu pianistul Hawpton Hawes pentru a înregistra, împreună cu cvartetul său, Pedro Iturralde Quartet Featuring Hawpton Hawes. În anul 1972 s-a mutat în Statele Unite pentru a studia la Berklee College of Music, Boston, pentru care a primit o bursă.

În același an a primit premiul I într-un concurs de compoziție, în orașul Monaco, cu piesa Like Coltrane. În 1978 a câștigat din nou un premiu, de data aceasta premiul II pentru compoziție, la Festivalul de la Monaco, cu compoziția Toy.

Iturralde a colaborat cu Orchestra Națională a Spaniei și cu Orchestra Simfonică RTVE, precum și cu Orchestra de Cameră Víctor Martín, în afară de interpretările sale clasice, ca duo, cu pianistul Agustín Serrano.

De asemenea, s-au remarcat aparițiile sale cu Saxophone Quartet, cu care a înregistrat albumul „Sax a Pel”, în 1994; sau împreună cu L’Ensemble de Saxofones de Lyon. De asemenea, merită subliniat munca sa de compozitor pentru coloanele sonore de film, printre care putem evidenția direcția și compoziția sa muzicală în filmul „The journey to nowhere” de Fernando Fernán Gómez.

Capital.ro

Canal Telegram Romanesc

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *