DOLIU. A MURIT unul dintre ARTIȘTII care au MARCAT LUMEA


Artistul francez René Pétillon, autorul benzii desenate „L‛Enquęte corse”, a murit la vârsta de 72 de ani, relatează duminică AFP care citează un anunţ al editurii Dargaud.

Pétillon,„tată” detectivului Jack Palmer, a decedat după o îndelungată suferinţă, după cum se arată într-un comunicat emis de Dargaud.‛

Cea mai cunoscută dintre aventurile create de Pétillon, „L’Enquęte corse”, a fost recompensată în 2001 cu premiul pentru cel mai bun album la Festivalul de benzi desenate de la Angouleme şi a fost adaptată în 2004 pentru marele ecran (Filiera corsicană), cu actorul Christan Clavier în rolul lui Palmer, notează Agerpres. „Succesul acestui album m-a uimit”, a declarat Pétillon pentru AFP în 2013, surprins de primirea titlului de cetăţean de onoare al oraşului Bastia datorită acestei opere. Originar din Bretania, artistul a publicat primele sale desene în 1968 în publicaţiile „Planete”, „Plexus” şi „Enragé”. Prima sa bandă desenată a apărut în 1972 în revista „Pilote”. Doi ani mai târziu, el a creat personajul Jack Palmer, un detectiv scund, cu nas proeminent şi un impermeabil prea mare. Ultima aventură a lui Palmer, „Palmer en Bretagn”, a fost lansată în 2013. În paralel cu benzile desenate, Pétillon a fost unul dintre cei mai cunoscuţi caricaturişti francezi în domeniul satirei politice datorită desenelor sale publicate în săptămânalul francez Le Canard enchaîné, începând din anul 1993. Dargaud a declarat despre René Pétillon că avea un umor „ghimpos, nemilos, uşor neconvenţional, dar nu lipsit de sensibilitate” şi l-a numit pe artist „unul dintre cei mai mari portretişti al societăţii franceze”. „L’Enquęte corse’ decurge direct din activitatea mea la Canard”, a mărturisit artistul în interviul acordat AFP în 2013.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.