BUZAU: DOI POLITISTI CARE AU FACUT POLITIA DE RAS! VIDEO IREAL

Aberație de polițist: „Autogara nu este spațiu public!”

A existat în urmă cu câțiva ani o emisiune tv de succes „Copiii spun lucruri trăznite”. Din când în când se trag și episoade din serialul „Polițiștii spun și fac lucruri trăznite”. Cu deosebirea că scenele nu sunt întotdeauna comice și că se trag pe stradă și nu la tv.

Un astfel de episod s-a petrecut zilele trecute în Autogara Buzău Sud. Poliția a fost solicitată să intervină în cazul unui abuz al paznicilor autogării, care i-au interzis unui cetățean să filmeze cu mobilul în incinta autogării.

Cum se va vedea și din clipul video postat mai jos, polițistul mai în vârstă s-a remarcat imediat prin agresivitate și prin zicerea „pentru ce filmați, lăsați telefonul jos”.

Dar „campion” a fost colegul mai tânăr care a rostit aberația că „autogara nu e domeniu public! Aici e proprietate privată, nu aveți voie să filmați. Dacă oamenii ăștia patru de la pază vă spun același lucru de ce nu vreți să ascultați ?”

Replică

Că domnul polițist nu cunoaște legislația e, pe undeva, scuzabil. La câte legi sunt, n-ai cum să le știi pe toate. Dar, să susții că autogara nu e spațiu public asta frizează bunul simț și logica elementară. Corect ar fi, după acest episod, ca domnul polițist să predea uniforma statului (care apără cetățenii de abuzuri) și s-o îmbrace pe cealaltă, a unei firme private de pază.

Citiți și:  Prevenție! Poliția le va face șoferilor agresivi o labă dimineața

Spre știința tuturor

DECIZIE nr. 29 din 27 ianuarie 2016 a Curții Constituționale

Art. 23: Prin spaţii publice se înţeleg: “toate spaţiile din instituţiile publice centrale şi locale, instituţii sau unităţi economice, de alimentaţie publică, de turism, comerciale, de învăţământ, medico-sanitare, culturale, de educaţie, sportive, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări şi aeroporturi, de stat şi private…”

Art 13: există deosebiri esenţiale între spaţii proprietate privată care servesc doar proprietarului şi familiei acestuia (locuinţa individuală) şi cele pe care acelaşi proprietar, nesilit de nimeni, le deschide accesului oricărei persoane, în general în scopuri lucrative”.

Art 19: Cât priveşte noţiunea de “public” se înțelege: “orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces”

Explicație

Așadar, chiar dacă are proprietar privat, în momentul în care acesta a înființat o autogară pe terenul și clădirea respectivă, spațiul autogării a devenit unul public. Afirmațiiile paznicilor și polițiștilor că „autogara e proprietate privată” – nu se mai susțin. Când patronul va desființa autogara, spațiul respectiv nu va mai avea caracter public și va fi, din nou, unul eminamente privat.

Citiți și:  Polițiștii vor primi uniforme de interlop, ca să nu mai ia bătaie pe stradă

Considerații

*Felicitări „activistului buzoian” pentru filmare și atitudine. Uneori exagerează, dar în acest caz și-a pus pielea la bătaie pentru a reliefa abuzul paznicilor și polițiștilor, dar și că uneori călătorii sunt transportați, incorect, în picioare, pe distanțe mai lungi.

*Că paznicii de la autogară sau de aiurea (magazine, mall-uri, farmacii etc.) nu știu legislația se poate întâmpla. Pretențiile nu sunt prea mari. Se întâmplă și ca unii să o cunoască, dar să joace la intimidare, poate ține. Regretabil e că poliția (uneori și jandarmeria) sunt în eroare.

Vezi si: Reporter Buzoian AMENINTAT SI BATUT de tiganii din centrul Buzaului! – VIDEO SCANDALOS

*Așteptăm pedepse ale șefilor din IPJ pentru agenții de poliție din teren care comit astfel de abuzuri, dar și sancțiuni ale agenților de poliție (corecți) pentru paznicii ori proprietarii de afaceri deschise publicului care comit astfel de abuzuri. – Sursa: Buzoienii.ro

Vezi si: Politisti buzoieni si agenti LEX Protect – UMILITI de „activistul buzoian”. Ce sa faceti mai baieti …prostia se plateste! – VIDEO

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *