fbpx
NOUTATI

Doi deputati propun INTERZICEREA cuvantului “ROM” in Constitutie

După ce câţiva parlamentari liberali au propus interzicerea căsătoriilor gay şi aplicarea oficială a stemei ragaliste pe drapelul de stat al României, acum doi deputaţi PNL vor ca în viitoarea Constituţie să fie menţionat că nicio minoritate nu poate folosi în titulatura ei oficială termenul “român” sau derivate, o aluzie la cuvântul de “rom”, folosit adesea când vine vorba de etnia ţigănească. Iniţiatorii au anunţat şi că intenţionează să organizeze dezbateri publice pe această temă.

Mircea Dolha şi George Crăciunescu au depus la Comisia de revizuire a Constituţiei un amendament care are următorul cuprins: “Cu excepţia minorităţilor care au rădăcini comune atestate ştiinţific cu românii, nicio altă minoritate nu poate folosi în titulatura ei oficială termenul de român, derivate ale acestuia sau sonorităţi asemănătoare, care pot crea confuzie, inducând o falsă origine română”. Sub acest amendament este scris cu pixul “romii”, titulatură pe care această etnie o foloseşte de 20 de ani. Cei doi au ţinut să precizieie că iniţiativa le aparţine lor şi nu ar trebui implicat şi partidul într-un eventual scandal ce ar aduce acuze de “dicrmininare”.

“Cel mai bun exemplu e cel al romilor, pentru că poartă foarte clar primele litere din cuvântul român, însă pot exista şi alte lucruri care să aducă deservicii originii române. Credem că trebuie să ne păstrăm neatinsă originea română, inclusiv ce ţine de românism. Pot apărea şi alte minorităţi care să se intituleze nu ştiu cum. Nu e normal să se denumeasă şi alţii cu derivate din acest cuvânt”, a spus deputatul PNL Mircea Dolha, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

mircea-dolha-deputat-usl-maramures

Celălalt iniţiator, deputatul George Crăciunescu, a precizat pentru Gândul că amendamentul în cauză îi vizează pe ţigani, nu şi pe aromâni, cele două fiind singurele minorităţi din România care au în titulatura lor termenul „român”. „Toţi cei care sunt pe meleagurile noastre şi au origini româneşti sunt români. Nu vizează aromânii. Amendamentul este legat mai mult de romi”, afirmă George Crăciunescu. “Cum se numesc ţiganii în Ungaria, în Franţa? Se numesc romi?”, se întreabă retoric deputatul.

646x404

Pe de altă parte, deputatul Nicolae Păun, liderul Partidei Romilor, cataloghează propunerea liberalilor drept absurdă. “După 20 de ani şi ceva de la Revoluţie, după zeci de recomandări făcute de către Comisia Europeană sau de către alte foruri internaţionale cu privire la dreptul minorităţii rome, doi domni deputaţi vor să iasă în evidenţă şi nu ştiu cum. Cel mai urât lucru mi se pare faptul că în PNL, şi probabil ei nu ştiu asta, prim-vicepresedinte este un minoritar, domnul Klaus Iohannis”, a declarat deputatul pentru Gândul.

“Din păcate nu există limba ţigănească, dacă s-ar fi numit limba ţigănească am fi spus ‘Da’. Au fost sute de dezbateri şi recomandări de afară pe această temă. În plus, mai există şi Carta limbilor regionale şi minoritare, care a fost adoptată. Dacă domnii deputaţi cred că au succes, să îi dea bătaie, dar o să se facă de râs”, mai spune acesta.

În continuare, Nicolae Păun a venit şi el cu o propunere: ţiganii să se numească indoromi. „Dacă asemuirea de termeni ‘România’, ‘român’, ‘rom’ creează disfuncţionalităţi, disconfort şi un prejudiciu de imagine, hai să le spunem la romi indoromi şi nu are nicio treabă cu România. Noi ne numim indoromi şi românul e roman, nu mai poţi să creezi confuzie. India înseamnă o altă zonă geografică pe planeta asta Marte, iar România e România”, conchide el.

Untitled-7

În realitate cea mai numeroasă minoritate etnică din ţara noastră, ţiganii au ieşit la recensământ doar 619.000, adică 3,2 la sută din populaţia stabilă a României, faţă de 535.000 câți au fost numărați în 2002. Cifra este clar falsă, estimările neoficiale indicând cel puţin 2 sau chiar 3,5 milioane, la care se pot adăuga alte câteva milioane de persoane care provin din familii mixte. Deasemenea în ultimii 10 ani ţiganii au fost singura etnie care a înregistrat o creştere demografică, comparativ cu românii şi restul naţiunilor conlocuitoare. Sursa:FrontPress.ro

Citeste si Propunerile ONG-urilor crestine pentru revizuirea Constitutiei: familie puternica si recunoasterea traditiei crestine

tigan sau rrom

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Un comentariu

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.

%d blogeri au apreciat: