DOCUMENT. Este OFICIAL: Izolarea la domiciliu și carantina SE SUSPENDA


Veste șoc venită de la autorități. Ultima decizie e de-a dreptul incredibilă. Se suspendă izolarea oamenilor la domiciliu, dar și carantina. Totul este oficial.

Decizie șoc pe care autoritățile au fost nevoite să o ia după ultima hotărâre a Curții Constituționale. Izolarea la domiciliu și carantina se suspendă temporar. Totul a fost făcut public de către secretarul de stat Raed Arafat.

Izolarea la domiciliu și carantina se suspendă
Arafat le-a transmis prefecturilor din ţară hotărârea print-o circulară. Circulara a fost transmisă după ce a fost publicată în Monitorul Oficial decizia CCR potrivit căreia măsura carantinei şi a internării obligatorii impuse prin ordin de ministru este neconstituţională.

„Ordinul ministrului sănătăţii nr. 414/11.03.2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate public internaţională determinată de infecţia cu Covid-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei, în baza căruia s-au instiuit/dispus măsurile de carantină/izolare se suspendă de drept, începând cu daca de 2.07.2020 până la modificarea cadrului legislativ.

Citiți și:  Decizii CRUCIALE luate în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă

În concluzie, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituţionalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020)”, se arată în documentul semnat de Raed Arafat şi de Amalia Şerban, din Ministerul Sănătăţii.

Documentul are data de vineri, 3 iulie. În acest caz, autorităţilor nu le rămâne decât să facă recomandări celor care au fost contact al unei persoane confirmate cu Covid-19: autoizolare la domiciliu pentru 14 zile, purtarea măştii în spaţii închise, spălarea mâinilor, păstrarea distanţei fizice.

Cei care ies din carantină trebuie să ştie că „în situaţia în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în ţară sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, devin pozitive pentru SARS-Cov-2, riscă să intre sub incidenţa legii conform art. 352 din Noul Cod Penal (zădărnicirea combaterii bolilor) şi să sufere consecinţele acestei fapte”.

Citiți și:  CARANTINA la întoarcerea în România, pentru 44 de state. Lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, ACTUALIZATA

Deja există pacienţi Covid-19 care au cerut să fie externaţi. La Spitalul Victor Babeş din Bucureşti trei pacienţi au plecat. „O persoană care este internată în spital şi spune că vrea să plece acasă mâine, conform acestei hotărâri i se poate permite să plece acasă, deşi are o boală contagioasă şi care ar putea să contravină altor drepturi ale persoanelor sănătoase, de a li se apăra sănătatea”, a spus Ioan Emilian Imbri, manager Spitalul “Victor Babeş”.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

367 de vizualizări
loading...
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile