Doar ghinion?! Ipoteză fabuloasă despre COVID-19. Pandemia a fost la un pas să nu existe

Pandemia de coronavirus ne-a schimbat radical viețile și ne-a forțat să ne adaptăm unui mediu cu care nu eram obișnuiți. Deși apariția și răspândirea sa a ridicat mai multe semne de întrbare, un studiu recent arată, de fapt, cum s-a ajuns în situația de azi.

Studiul care dă peste cap tot ce știai despre pandemie. Cum s-a răspândit, de fapt, virusul
Un nou studiu, publicat în revista Science, arată că pandemia de coronavirus ar fi putut să nu aibă loc niciodată. Michael Worobey, profesor de biologie evolutivă la Universitatea din Arizona, a participat la studiu și a declarat, pentru CNN, că situația de acum ar fi fost diferită dacă prima persoană cu coronavirus nu ar fi mers în piața din Wuhan sau dacă nu ar fi ieșit din casă.

„A fost furtuna perfectă – acum știm că virusul a avut nevoie de o breșă sau două pentru a se răspândi în felul acesta. Dacă lucrurile ar fi fost cu foarte puțin diferite, dacă persoana care a dus virusul în piața din Wuhan ar fi decis să nu meargă în ziua aceea sau dacă ar fi fost prea bolnavă pentru a ieși din casă, probabil că răspândirea nu ar fi avut loc. Poate nici n-am fi știut vreodată despre asta”, a spus profesorul de biologie evolutivă de la Universitatea din Arizona.

Virusul circula de dinainte să fi fost descoperit
În cadrul studiului au fost făcute cercetări moleculare, fiind folosită rata de apariție a unor mutații ale virusului pentru a calcula de cât timp există acesta. Cercetătorii au mai dezvoltat și modele matematice care să explice când și cum s-a răspândit coronavirusul.

„Studiul nostru a vrut să stabilească de când circulă virusul SARS-CoV-2 în China, înainte de a fi descoperit. Pentru a răspunde la această întrebare, am combinat trei informații importante: cum s-a răspândit virusul în Wuhan înainte de lockdown, diversitatea genetică a virusului în China și date despre primele cazuri de COVID din China. Combinând aceste informații, am putut stabili mijlocul lui octombrie 2019 ca dată limită la care virusul a început să circule în provincia Hubei”.”, a declarat Joel Wertheim, profesor asociat de boli infecțioase la Universitatea din California.

Potrivit dovezilor actuale, virusul nu ar fi putut circula înainte de octombrie 2019. Oamenii de știință se arată sceptici cu privire la existența cazurilor de coronavirus în afara Chine în acea perioadă. Studiu anterior menționat mai arată că virusul a părut în provincia Hubei din China.

Șansele să se fi transformat într-o pandemie erau mici
Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor precizează că se găsesc frecvent noi tulpini ale gripei la oameni care merg la târguri în aer liber și interacționează cu porcii. Totuși, până acum niciuna dintre aceste infectări nu s-a trasformat într-o epidemie sau pandemia. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie ca persoana infectată să aibă o mulțime de contacte cu alți oameni, lucru se se poate întâmpla într-o piață alimentară supraglomerată.

„Dacă virusul nu este atât de norocos să întâlnească aceste condiții, chiar și un virus bine adaptat poate dispărea. Acest lucru îți dă o altă perspectivă – astfel de evenimente probabil au loc mult mai des decât știm noi. Doar că pur și simplu nu au această finalitate și nu aflăm niciodată despre ele”, spune Worobey.

Acesta mai spune că piața din Wuhan nu este locul unde s-a produs prima infecție, ci locul unde infectările s-au amplificat.

„Noi, comunitatea științifică, eram conștienți de potențialul pandemic al unui patogen cu virulență moderată, dar foarte transmisibil. Însă sistemul nostru de a raporta bolile este condiționat în a detecta virusuri la pacienți spitalizați sau decedați. În mod clar, acest lucru nu a fost de ajuns pentru a opri COVID-19”, a explicat Joel Wertheim pentru CNN.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!