Doar 3 ani de puscarie pentru un jeg de primar ce se considera nevinovat dupa ce a ucis o copila

sercaianu

Valerică Şercăianu, primarul comunei Cernăteşti a fost condamnat astăzi de judecătorii de  la Curtea de Apel Ploieşti la 3 ani de închisoare cu executare pentru accidentul pe care l-a provocat anul trecut, în urma căruia o adolescentă a fost ucisă.

Hotărârea pronunţată în urmă cu puţin timp este definitivă şi irevocabilă.

Şercăianu a fost condamnat în vară de un complet de la Judecătoria Buzău  la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Claudiu Niţu, şoferul unei alte maşini implicate în accident a primit la rândul lui o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu executare. Sentinţa primei instanţe a fost atacată de cei doi, dar şi de reprezentantul Parchetului, iar dosarul a ajuns în luna august pe rolul Curţii de Apel Ploieşti.

După cinci termene instanţa a decis că Şercăianu este vinovat şi a stabilit pedeapsa. Condamnarea a venit mai târziu decât în mod obişnuit pentru că la dosar a apărut luna aceasta o nouă expertiză solicitată de Claudiu Niţu care a schimbat datele problemei, iar judecătorii au amînat de două ori pronnţare pentru a putea să studieze raportul expertului.

Valerică Şercăianu a fost trimis în judecată după ce în luna mai a anului trecut a accidentat-o mortal pe tânăra Anca Bereveanu şi a rănit-o grav pe o colegă în localitatea Potoceni. Fetele care veneau de la şcoală şi se aflau pe marginea drumului au fost lovite violent de maşina de teren condusă de primarul din Cernăteşti.

Poliţiştii au constatat că Şercăianu era băut şi conducea cu mare viteză. Iniţial a fost arestat preventiv, însă completul de judecată a decis că poate fi judecat în stare de libertate şi au revocat măsura luată imediat după acciodent. Pe durata procesului de la Judecătoria Buzău, Valerică Şercăianu a căutat pe cât posibil să împartă vina cu alte persoane implicate, unul dintre aceştia fiind Claudiu Niţu care din martor a devenit inculpate.

Hotărârea de condamnare urmează să fie pusă în aplicare “de îndată” cum prevede legea, Şercăianu urmând să suporte toate consecinţele ce decurg din aceasta, inclusiv pierderea mandatului de primar.

Iată soluţia dată de completul de judecată
Admite apelurile declarate de către PARCHETUL DE PE LÎNGĂ JUDECĂTORIA BUZĂU, de către părţile civile ZAHARIA NICOLETA, ZAHARIA GHEORGHE şi ZAHARIA ILEANA, precum şi de către de asiguratorii de răspundere civilă delictuală SC ASIGURARE REASIGURARE ASTRA S.A. şi SC CARPATICA ASIG S.A., împotriva sentinţei penale nr. 697 din data de 01 iulie 2014, pronunţată de Judecătoria Buzău, pe care o desfiinţează în parte în latură penală şi civilă şi în consecinţă: Majorează pedeapsa aplicată inculpatului ŞERCĂIANU VALERICĂ pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 192 alin.1 şi 2 C.p. cu aplicarea art. 4 şi 5 C.p. de la 2 ani şi 6 luni închisoare la 3 (trei) ani închisoare.

Citiți și:  Tragedie la inceput de an. A murit intr-un teribil accident

În baza disp. art. 67 alin.1 C.p. aplică fiecărui inculpat, respectiv Şercăianu Valerică şi Niţu Claudiu Florin pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi prev. de art. 66 alin. 1 lit. a,b şi i Cod penal, dreptul de a conduce referindu-se la vehicule din categoria B, pentru o perioadă de 3 ani, executabilă în conformitate cu disp. art. 68 alin. 1 lit.c Cod penal. În baza art. 65 alin.1 Cod penal aplică fiecărui inculpat, respectiv Şercăianu Valerică şi Niţu Claudiu Florin, pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării unor drepturi prev. de art. 66 alin. 1 lit. a,b şi i Cod penal, dreptul de a conduce referindu-se la vehicule din categoria B, executabilă în conformitate cu disp. art. 65 alin.3 Cod penal. În baza disp. art.7 alin.1 din Legea nr. 76/2008 dispune prelevarea de probe biologice de la inculpaţii Şercăianu Valerică şi Niţu Claudiu Florin, în vederea introducerii acestora în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

Reduce cuantumul despăgubirilor civile pentru daunele morale la care au fost obligaţi inculpaţii Şercăianu Valerică şi Niţu Claudiu Florin, în solidar între ei şi la rândul lor în solidar cu asiguratorul de răspundere civilă delictuală SC ASIGURARE REASIGURARE ASTRA S.A. (inculpatul Niţu Claudiu Florin) şi cu SC CARPATICA ASIG S.A. (inculpatul Şercăianu Valerică), în cote egale raportat la cei doi inculpaţi, după cum urmează: – pentru partea civilă Zaharia Nicoleta de la suma de 300.000 lei la suma de 160.000 lei; – pentru partea civilă Bereveanu Gheorghe de la suma de 200.000 lei la suma de 60.000 lei; Menţine în rest dispoziţiile sentinţei apelate, astfel cum a fost îndreptată prin încheierea de îndreptare eroare materială din data de 07.07.2014 pronunţată de către Judecătoria Buzău. Respinge ca nefondate apelurile declarate de către inculpaţii ŞERCĂIANU VALERICĂ şi NIŢU CLAUDIU FLORIN, precum şi de către partea civilă BEREVEANU GHEORGHE, împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Respinge cererea formulată de către apelantul inculpat Niţu Claudiu Florin privind prelungirea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Citiți și:  Filmul TERIBIL al unei uriase tragedii. S-a petrecut in urma cu putin timp

Constată că apelantul inculpat Şercăianu Valerică s-a aflat în stare de reţinere şi de arest preventiv în data de 21.05.2013 şi în perioada 10.06.2013 – 05.07.2013. În baza disp. art. 424 alin.2 C.pr.pen. obligă apelanţii inculpaţi Şercăianu Valerică şi Niţu Claudiu Florin, în solidar între ei, şi la rândul lor în solidar cu asiguratorul de răspundere civilă delictuală S.C. ASIGURARE REASIGURARE ASTRA S.A. (inculpatul Niţu Claudiu Florin) şi cu SC CARPATICA ASIG S.A. (inculpatul Şercăianu Valerică), în cote egale, raportat la cei doi inculpaţi, la plata sumelor de 2.000 lei cheltuieli judiciare efectuate în apel de către partea civilă Zaharia Nicoleta şi de 1000 lei cheltuieli judiciare efectuate în apel de către părţile civile Zaharia Gheorghe şi Zaharia Ileana.

Obligă apelanţii inculpaţi Şercăianu Valerică şi Niţu Claudiu Florin, în solidar între ei, şi la rândul lor în solidar cu asiguratorul de răspundere civilă delictuală SC ASIGURARE REASIGURARE ASTRA S.A. (inculpatul Niţu Claudiu Florin) şi cu SC CARPATICA ASIG S.A. (inculpatul Şercăianu Valerică), în cote egale, raportat la cei doi inculpaţi, la plata sumei de 600 lei cheltuieli judiciare către stat. Obligă apelantul parte civilă Bereveanu Gheorghe la plata sumei de 300 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică astăzi, 22 octombrie 2014. – Sursa infromatii: Sansa Buzoiana

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile