“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
ECONOMIC

Discuție halucinantă:«Costine, ești nebun? Ne împușcă ăștia»

bn

Dumitru Costin: ”Mi-a spus că nu mai trăim o săptămână dacă digitalizăm sistemul economic”

Piedica în fața digitalizării este clasa politică, nu funcționarii, susține președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin. Acesta arată că niciun guvern nu și-a dorit eliminarea fraudei și a evaziunii fiscale, care ar crește masiv încasările bugetare, și nu crede că va exista prea curând un sistem integrat în România.

O digitalizare a sistemelor și o interconectare a lor ar însemna, în mod automat, și eliminarea până la aproape de dispariție a evaziunii fiscale și a fraudei. Clasa politică însă s-a opus și încă se opune pentru că finanțările campaniilor electorale și ale politicienilor ar fi grav afectate. Prima încercare de stopare a evaziunii a fost făcută chiar de Banca Mondială, al cărei reprezentant a rămas stupefiat, în 1997, când a văzut dezmățul din țara noastră. ”Reprezentantul Băncii Mondiale a venit în 1997 și observat că în comerțul din România nu există case de marcat, nu există sisteme electronice, nu se culeg informații de către Fisc, că este evaziune fiscală la greu și că nu se pot face venituri la buget. Când a descoperit că nici pe piața muncii nu există informații, Banca Mondială a zis că trebuie să ne digitalizăm sistemele, că altfel nu se va rezolva evaziunea. Și atunci România a luat un împrumut de 100 milioane de dolari pe vreo 20 de ani de la Banca Mondială pentru a introduce un sistem modern digital de administrare a pieții muncii, astfel încât fiecare cetățean să aibă un cip pe care să se stocheze informații legate de tipul de contract de muncă, contribuții, asigurare, nivel de pregătire profesională, este sau nu șomer, beneficiază sau nu de asistență socială, tot felul de lucruri din acestea. Și au început să lucreze la programul ăla până în 2000, când, ca urmare a deciziei politice, totul s-au stopat și au dat banii îanpoi la Banca Mondială”, ne spune Dumitru Costin, președintele BNS.

”Ne împușcă ăștia!”

Prin 2010, președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, i-a propus ministrului de Finanțe de atunci, Sebastian Vlădescu, implementarea unui sistem digital utilizat de țările Nordice, care ar fi dus la încasări bugetare de peste 99%. ” I-am spus ministrului Vlădescu că putem face curat în zona evaziunii fiscale și că vor fi încasări mari la buget. I-am spus că are posibilitatea să aibă la dispoziție cei mai performanți dezvoltatori IT la nivel mondial care să ne rezolve problema evaziunii și fraudei. Aveam sursă de finanțare integral, iar ministrul Vlădescu trebuia doar să identifice oamenii, tehnocrații, experții care vor lucra cu norvegienii la analiza de procese și la dezvoltarea sistemelor pentru Ministerul de Finanțe. La care el mi-a spus absolut nonșalant: <<Costine, ești nebun? Ne împușcă ăștia, noi nu mai trăim o săptămână dacă ne asumăm chestia asta>>. Sistemul însemna digitalizarea mediului economic din România, începând cu administrația fiscală și terminând cu ultima persoană juridică. Acesta presupunea inclusiv citirea prin intermediul rețelei electrice a tranzacțiilor care se făceau prin casele de marcat și rezolvam și problema nerezolvată nici azi cu casele de marcat, că se tot prorogă termenele. Banii pentru implementarea sistemului, 350 milioane de euro, veneau din finanțare nerambursabilă de la Guvernul norvegian. Le găsisem și firmele producătoare la nivel global care erau dispuse, pe baza unui acord guvernamental, să doteze toți agenții economici cu case de marcat, să facă și instruirea pentru utilizare, cu condiția ca Guvernul să le plătească, pe o perioadă de 5-7 ani, din sumele de bani pe care le încasau din zona de evaziune fiscală”, ne mai spune președintele BNS.

Bătălia controlului de date

Lipsa voinței de digitalizare vine din clasa politică cârdășită cu mediul de afaceri care funcționează în continuare cu multă economie gri și neagră, susține Dumitru Costin. ”În clasamentul celor care se opun digitalizării se află, după politic și o parte a mediului de afaceri, instituțiile de forță: MAI, SRI, STS. Fiecare dintre ele vrea să controleze fluxurile de informații și de date, de aceea nu avem nici acum sisteme unice. De ce atâta bătălie între instituțiile astea de forță? Pentru că cine va administra aceste sisteme integrate va putea să facă multe lucruri nu neapărat bune, pentru că în momentul de față multe sunt scăpate de sub control”, ne-a mai declarat președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.