fbpx
NATIONAL

DISCRIMINARE pozitiva: Peste 300 de locuri speciale in liceele din Timis pentru TIGANI

În timp ce elevii români sau cei care aparţin minorităţilor tradiţionale din Banat trebuie să înveţe bine şi să obţină note mari pentru a intra la liceele din Timiş, mai ales la instituţiile de prestigiu din Timişoara, elevii care provin din familii de ţigani beneficiază automat de peste 300 de locuri speciale care le sunt dedicate exclusiv lor.

Conform legislaţiei care promovează “discriminarea pozitivă”, pentru anul școlar 2013-2014, elevii de etnie ţigănească au rezervate 324 de locuri la liceele timișene, atât la cursuri de zi, cât și la cursuri serale și cu frecvență redusă.

“Repartizarea elevilor de etnie rromă la clasa a IX-a se face, indiferent de unitatea de învăţământ, domeniul de pregătire, profil şi formă de învăţământ, peste efectivul de 28 de elevi/clasa cu maxim 2 locuri. Pe lângă documentele necesare pentru orice elev pentru înscrierea în clasa a IX-a elevii rromi au nevoie de o recomandare din care să reiese apartenenţa la etnia rromă eliberată de o organizaţie rromă legal constituită“, spune Aura Danielescu, inspector școlar adjunct în cadrul ISJ Timiș, citată de Ora de Timiş.

În total, în județ elevii ţigani primesc 324 de locuri, din care 286 în învățământul de zi și 38 în cel cu frecvență redusă și cursuri serale. Dintre acestea, cele mai multe locuri sunt la liceele din Timișoara: 115 la liceele tehnologice, 25 la liceele teoretice și 20 la liceele vocaționale, informează portalul de ştiri Timiş Online. În unitățile școlare din Lugoj au fost rezervate 36 de locuri, dintre care 14 la liceele teoretice și 22 la cele tehnologice. În Sânnicolau Mare elevii ţigani vor avea 28 de locuri, 10 la liceele teoretice și 8 la cele tehnologice, iar în Jimbolia, patru locuri la liceele cu profil theoretic și 10 la cele cu profil tehnologic. Ţiganii mai primesc locuri din oficiu și la liceele din din Buziaş, Deta, Orţişoara, Dudeştii Vechi sau Nădrag.

Oficial în Timişoara trăiesc doar 7.000 de ţigani, dintr-un total al populaţiei de circa 304.000 de persoane. Conform recensământului de anul trecut, la nivelul judeţului Timiş ţiganii ar fi aproximativ 16.500 de persoane din 650.000. Numărul lor este însă mult mai mare, ajungând la “peste 45.000″, aşa cum susţine şi unul din liderii locali ai acestei comunităţi, Rudolf Stancu, de la Centrul Creştin al Romilor din România, filiala Banat. El pune acest lucru pe seama lipsei actelor, mulţi ţigani nefiind înregistraţi în evidenţele statului. Deasemenea acesta a cerut şi ca ţiganii să aibe reprezentanţi în toate instituţiile publice. Sursa:FrontPress.ro

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.