Dinu PATRICIU, unul dintre cei mai bogati romani, a MURIT de cancer

patriciu

Controversatul om de afaceri Dinu Patriciu, în vârstă de 64 de ani, a murit astăzi la Londra, unde se mutase la începutul anului. Acesta suferea de mai mulţi ani de cancer. În decembrie 2012, Dinu Patriciu fusese supus unui transplant de ficat. Familia miliardarului a precizat, într-un comunicat de presă, că decesul a fost cauzat de o infecţie pulmonară.

Dinu Patriciu deţinea active imobiliare în Germania, Suedia sau Polonia, evaluate la circa 1,1 miliarde de euro în mijlocul crizei, informează Mediafax. În România, portofoliul imobiliar al acestuia cuprindea Romană Offices, Cubic Center şi Evo Center (în Pipera), Băneasa Business Center, Cascade Offices (Buzeşti) sau Floreasca 2 Business Center. Totodată, omul de afaceri a deţinut împreună cu fondul AIG/Lincoln clădirea de birouri Lakeview din Floreasca vândută în anul trecut fondului NEPI.

Dan Costache Patriciu s-a născut în 3 august 1950 în Bucureşti şi a avut afaceri în domeniul petrolier, media, bancar şi imobiliar.

A absolvit Institutul de Arhitectura “Ion Mincu” din Bucuresti, promoţia 1975. În 1978 a fost admis ca asistent universitar la Institutul de Arhitectură din Bucureşti.

Împreună cu câțiva colegi, câștigă un concurs internațional de arhitectură pentru construirea unui palat la Abu Dhabi pentru fiul șeicului Reza. Între anii 1984-1990, efectuează mai multe deplasări în Emiratele Arabe Unite, unde participă la realizarea unor proiecte asemănătoare.

Dinu Patriciu este cel care a înfiinţat în România prima societate comercială, în 1990. Era vorba despre un cabinet de arhitectură care a primit numărul 1.

În anul 1990, a devenit membru fondator al PNL. În legislatura 1990-1992, a fost ales ca deputat de Timiş pe listele PNL. A făcut parte din Comisia pentru administraţie centrală şi locală, amenajarea teritoriului şi urbanism şi din Comisia pentru echilibru ecologic şi protecţia mediului.

În legislatura 1992-1996, Dinu Patriciu a fost ales ca deputat de Dâmboviţa pe listele Convenţiei Democrate Române. A fost lider al Grupului parlamentar al Partidului Liberal 1993 şi al Partidului Alianţei Civice (octombrie 1992 – decembrie 1994) şi a făcut parte din Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic (până în noiembrie 1995) şi din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci (din noiembrie 1995).

În 1996, Patriciu a candidat la funcţia de primar general al municipiului Bucureşti, ca reprezentant al PL ’93. Acest partid va fuziona cu PNL în aprilie 1998.

Dinu Patriciu a fost deputat şi în legislatura 2000-2004, fiind ales ca reprezentant al PNL. A făcut parte din Comisia pentru industrii şi servicii până la data de 18 iunie 2003, când a demisionat din calitatea de membru al Parlamantului României pe motiv de incompatibilitate şi a fost înlocuit de către Adrian Emanuil Semcu.

Dinu Patriciu s-a retras în anul 2003 din Parlament şi din viaţa politică activă pentru a se putea dedica afacerilor. Demisia sa a fost cauzată de “legea incompatibilităților”, care interzice amestecarea intereselor politice publice cu cele private.

Cu toate acestea, în 2004, a sponsorizat campania lui Mircea Geoană pentru alegerile generale de primar al Bucureștiului, un social-democrat, membru al partidului PSD care concura împotriva actualului președinte al României Traian Băsescu, un adversar politic al miliardarului.

Numele său a fost asociat pentru prima dată cu afaceri de combustibil în octombrie 1995, aminteşte Jurnalul Naţional. Iniţial, Dinu Patriciu a fost Director al fondului de investitii Romania Moldova Direct Fund (RMDF), cu management american, înfiinţat în 1998. În 1998, a achiziţionat compania de stat Rompetrol, care avea să-l propulseze ca unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piaţa energetică a României. Practic a ajuns miliardar în urma afacerii controversate Rompetrol, pe care a vândut-o grupului din Kazakhstan Kazmunai.

A fost şi patron de presă, a deţinut un lanţ de magazine şi a activat în domeniul imobiliar.

Falimentul Mic.ro, insolvenţa Adevărul, vânzarea unor clădiri de birouri din portofoliul imobiliar, executarea silită din partea Raiffeisen Bank sau procesul de divorţ sunt doar câteva dintre necazurile care s-au abătut asupra lui Dinu Patriciu în ultimii ani de viaţă.  A fost fondator și președinte al Fundației Dinu Patriciu, organizație non-guvernamentală care își propune să sprijine financiar tinerii talentați aflați în imposibilitatea de a-și definitiva educația.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile