Diferente intre National-Socialism si Neo-Nazism

FLAG2l

National-Socialism si Neo-nazism sunt doua concepte foarte usor utilizate in ziua actuala fara a-si pastra adevaratul inteles. Majoritatea persoanelor ajung sa jongleze cu anumite concepte pe care nu le inteleg sau supra carora nu s-au documentat pentru a descrie indivizii unei anumite grupari sau persoane care fac parte din acelasi grup social sau afiliere politica. Majoritatea nu este doar slab informata asupra acestor concepte, ba mai mult, este indoctrinata sa considere ca sunt aspecte negative, de aceea veti auzi de multe ori termeni precum “nazism” “nationalism” folosite in mod peiorativ in cadrul discutiilor. Lipsa lor de informare nu inseamna ca trebuie sa nu va deranjeze sau sa acceptati ca majoritatea dezinformata sa perpetueze un mit ci trebuie sa le explicati, sa ii ajutati sa inteleaga unde gresesc. Folositi argumentele in favoarea voastra pentru a ii ajuta pe ceilalti sa treaca peste idei preconcepute. Conceptele intelese gresit si puse la comun in acest caz sunt national-socialism, nationalism si neo-nazism.

Pornind de la un trunchi comun national-socialismul si comunismul s-au dezvoltat separat avand ideologii si practici diferite. Daca in est comunismul a prins radacini in vest national-socialismul a prins amploare. National-Socialismul cunoscut si sub numele de nazism este o ideologie care isi are bazele in doctrina social-darwinista. Teorii precum selectia speciilor si lupta pentru viata au fost concretizate intr-o ideologie care pune acentul pe rasa, natiune, idel national si promovarea valorilor nationale. National-Socialismul pune accentul pe dominatia si existenta rasei ariene.

Termenul arian este inteles gresit de marea masa, acesta este folosit pentru adenumi populatia alba in general nu doar cea de origine germanica sau nordica. National-Socialismul, ca doctrina politica, a avut ca principal oponent miscarea de stanga promovata si finantata de catre evrei. Insa nu a fost principalul promotor al atisemitismului. Antisemitismul era bine inradacinat in Europa la finalul anilor 20, majoritatea tarilor aderau la o politica de dreapta de aceea national-socialismul a fost usor adoptat. Dupa pierderea razboiului, Europa a intrat intr-un declin cultural si ideologic fiind impartita intre influenta capitalista si cea comunista.

In ambele cazuri ideologia national-socialista a avut de suferit, adeptii sai fiind vazuti drept cauza razboiului si responsabilii pentru tragediile de dupa razboi. Aceasta doctrina de dreapta a inceput sa fie atacata in mod sistematic pentru a ii distruge imaginea, ba mai mult, pentru a ii asocia imagina cu aspecte negative precum crime de razboi. Treptat termenul de national-socialist a ajuns sa fie o jignire si o acuza. Persoanle cu aceatsa afiliere politica si ideologica s-au retras din viata sociala iar propaganda organizata a dat roade in toate tarile, mai ales in tarile care se aflau intregrate in blocul sovietic. Propaganda organizata prin literatura falsa, istorie modificata, filme si documentare facute la comanda, sistemul educational cu orientare de stanga a contribuit la formarea oamenilor de astazi care asociaza national-socialismul cu o ideologie distructiva si gresita. Multi dintre ei nu sunt informati sau au ani de zile de propaganda la activ, de aceea ajung sa atace utilizand termeni pe care nu ii inteleg.

A fi nationalist a fost asociat in mod gresit cu imagina falsa a nazismului.
Nationalismul promoveaza un anumit mod de viata si o imagine la care indivizii unei tari se pot afilia. Nationalistii militeaza pentru pastrarea identitatii culturale, pastrarea artei, culturii, portului traditional, promovarea valorilor locate si identificarea cu un ideal national. Nationalismul nu trebuie impus, el exista sau ar trebui sa existe deja in indivizii unui anumit popor. Lipsa unor exemple de urmat sau al unui ideal national ajung sa afecteze populatia tanara care nu isi regaseste o identitate proprie, una care sa se potriveasca cu ei, cu educatia si mediul in care au crescut, astfel, ajungand sa isi ia exemple gresite din exterior. O populatie fara un scop comun este usor de divizat si de exploatat. Nationalismul promoveaza valorile nationale si identitatea culturala.

Termenul “nationalist”, “national-socialist” a fost insa pus la comun cu cel de neo-nazism. Citisem pe un forum unde se dezbatea semnificatia termenului “neo-nazist” parearea unor persoane care sustineau ca orice persoana care se afiliaza doctrinei national-socialiste este de fapt neo-nazist. Gresit, national-socialistii au o abordare diferita a conceptului. National-socialistii incearca sa schimbe treptat sistemul prin actiuni legale care vor ajuta tara si indivizii acelei tari sa traiasca intr-o societate mai buna. National-socialistii incearca sa schimbe atitudinea populatiei referitor la politica de dreapta si lupta impotriva propagandei defaimatoare prin argumente corecte si logice.

Neo-nazistii au o abordare diferita a problemei, o abordare mai violenta ceea ce le-a adus si imaginea negativa in ochii majoritatii. Este gresit sa te opui prin violenta impotriva unei majoritati indoctrinate care oricum se asteapta sa primeasca violenta din partea dreaptei naziste. A le oferi fix imaginea violenta promovata de propaganda anti-nationalista este de fapt o profetie indeplinita. Neo-nazistii vor ataca anumite persoane, grupuri opozante, vor fi sanctionati iar imaginea lor publica va avea de suferit. Actiunile lor violente, fie si cele intreprinse din dorinta de schimbare in bine, afecteaza imaginea generala a persoanelor afiliate unei politici sau ideologiide dreapta. O imagine care deja a avut foarte mult de suferit din pricina propagandei agresive din anii de dupa razboi. Unii indivizi care se autointituleaza neo-nazisti sunt de fapt persoane care nu au o motivatie in spatele actiunilor lor, ci se afiliaza unui concept care li se potriveste pe moment. De aceea multi dintre ei vor ajunge sa renunte la afilierea lor devenind inca un exemplu negativ pentru ideologia de dreapta si adevaratii sai membri.

Articol de Florina I. – Redactia Nationalisti.ro

LASA UN COMENTARIU