GENERAL

Dialog ULUITOR între Putin și Macron

image 2022 02 7 25353239 41 vladimir putin emmanuel macron tete tete kremlin

La peste 120 de zile de când Rusia a invadat Ucraina, apar noi informații bombă din culise. Unii dintre pilonii principali ai Europei, Emmanuel Macron și Vladimir Putin, au stat de vorbă la telefon cu puțin înainte de declanșarea conflictului ruso-ucrainean din 24 februarie. Ce au discutat cei doi lideri europeni? S-a aflat abia acum.

Putin și Macron au vorbit la telefon înainte de război
Cu patru zile înainte de începerea războiului, preşedintele francez Emmanuel Macron l-a sunat pe Vladimir Putin cu scopul de a încerca să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina. Trupele militare ale Kremlinului erau poziționate deja la granița statului vecin, așteptând ordin să-l invadeze. Deşi liderul rus a părut să dea curs propunerilor lui Macron, inclusiv de a avea o întrevedere cu preşedintele american Joe Biden, rușii au intrat în Ucraina cu tancurile.

„Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă (..) Acum vorbesc cu tine de la sală”, i-a spus Vladimir Putin lui Emmanuel Macron în conversaţia telefonică avută cu patru zile înaintea începerii ofensivei ruse în Ucraina.

Ce au discutat nouă minute
Cele nouă minute de dialog între Macron și Putin se află în centrul documentarului „Un preşedinte, Europa şi războiul”, realizat de Guy Lagache. Producția prezintă culisele diplomatice de la Elysée din ultimele şase luni şi va fi difuzat pe postul de televiziune France 2.

Duminică dimineaţa, 20 februarie, cu patru zile înainte de invazia rusă a Ucrainei. Camera se opreşte asupra consilierului prezidențial Emmanuel Bonne, înconjurat de trei colaboratori, în biroul acestuia din Palatul Elysée. Macron, care se deplasase cu câteva zile înainte la Moscova şi Kiev, începe o mediere de ultimă oră pentru a încerca să evite declanşarea unui război. Cei patru membri ai celulei diplomatice din Palatul Elysée urmăresc de la distanţă discuția telefonică dintre cei doi lideri.

Președintele Franței i-a cerut să nu atace Ucraina
Emmanuel Macron se arată ferm, ofensiv, categoric, chiar dur. Vladimir Putin nu cedează cerințelor sale, devine chiar agasat. Preşedintele Franței este cel care a iniţiat conversaţia, fără ocolişuri: „Aş dori să îmi oferi mai întâi viziunea ta despre situaţie şi dacă se poate destul de direct, aşa cum facem amândoi, să-mi spui care îţi sunt intenţiile”.

„Ce aș putea să spun? Vezi şi singur ce se întâmplă”, i-a răspuns Vladimir Putin, făcând referire la acordurile de la Minsk care ar trebui să aducă pacea în estul Ucrainei. Liderul de la Kremlin îl acuză pe Volodimir Zelenski că vrea să doteze țara cu arme nucleare.

„Nu, baliverne”, a comentat Emmanuel Bonne.

„De fapt, dragul nostru coleg, domnul Zelenski, nu face nimic (n.r. – pentru a le pune în aplicare). Te minte”, intervine Putin, potrivit traducerii documentarului.

Schimb de replici între cei doi lideri europeni
Ulterior, președintele rus îl acuză pe omologul său francez că vrea să „revizuiască acordurile” şi cere să fie luate în considerare propunerile de pace ale separatiştilor. Însă, Macron protestează: „Nu ştiu unde a învăţat consilierul tău juridic. Eu doar mă uit la texte şi încerc să le aplic!”. Vladimir Putin revine asupra acuzaţiei şi spune că separatiştii nu sunt ascultaţi. „Nu ne interesează propunerile separatiştilor!”, reacționează preşedintele francez, adăugând că acestea nu sunt prevăzute în acord.

Emmanuel Macron propune o întâlnire a tuturor părţilor, inclusiv cu Zelenski.

„Situaţia pe linia de contact este foarte tensionată. Chiar am făcut apel la calm ieri cu Zelenski. Îi voi spune din nou să-i calmeze pe toţi, să calmeze reţelele sociale, să calmeze forţele armate ucrainene”, afirmă el, apoi îl invită pe interlocutorul de la Kremlin să facă acelaşi lucru cu forţele rusești poziţionate la graniţa cu Ucraina.

Președintele Rusiei s-a sucit
În cele din urmă, liderul francez vrea să-l convingă pe Vladimir Putin să accepte o întâlnire cu preşedintele SUA la Geneva, pentru a încerca o dezescaladare a conflictului. Președintele Rusiei nu pare încântat de propunere, cu atât mai puţin de stabilirea unei date.

„Mai presus de orice, trebuie să pregătim această întâlnire în avans”, insistă Macron, după care ajunge să-i smulgă lui Putin un „acord de principiu”. „Păstrăm legătura în timp real. De îndată ce apare ceva, mă suni”, îi spune lui Putin. „Mulţumesc, domnule preşedinte”, încheie liderul de la Kremlin în franceză.

La scurt timp după această disucție telefonică, Palatul Elysée a anunţat un viitor summit Biden-Putin, care nu a avut loc. Peste patru zile, Rusia a declanșat războiul cu Ucraina.

Sursa: playtech.ro

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Dacă ți-au plăcut articolele și dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.