fbpx
GENERAL

Dezvăluirile unui general rus fac înconjurul lumii. Ambițiile Rusiei nu se vor termina cu Ucraina

 

Romania Moldova Transnistria 538x332 1

Un general rus a spus că Moscova dorește să creeze un coridor terestru de la Mariupol la Crimeea și mai departe până în Transnistria, ceea ce l-a determinat pe președintele Ucrainei să avertizeze că ambițiile Rusiei nu se vor termina cu țara sa. Mai mult, general rus de top a declarat că armata rusă urmărește „controlul deplin” asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei și acces în Transnistria, teritoriul separatist din Republica Moldova.

Generalul-maior Rustam Minnekayev, comandantul adjunct al Districtului Militar Central al Rusiei, a declarat vineri în presa de stat rusă că țara sa intenționează să creeze un coridor terestru de la Mariupol la Crimeea și apoi la Transnistria. Această intenție evidențiază ceea ce Kievul spune că este ambiția Rusiei, sub președintele Vladimir Putin, de a restabili o sferă de influență a erei sovietice care ajunge în până în adâncul Europei.

De asemenea, consolidează modul în care Kremlinul a căutat să folosească așa-numitele republici separatiste pe care le-a susținut în regiunea Caucazului și în Europa de Est ca pretext pentru a exercita controlul dincolo de granițele Rusiei.

Regiunea separatistă Transnistria nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internațională
Transnistria este o regiune separatistă în interiorul Moldovei, o mică țară europeană flancată de Ucraina la est și de România la vest. Regiunea îngustă de pe malul estic al râului Nistru a fost înființată cu ajutorul Moscovei pentru a sprijini vorbitorii de limbă rusă de acolo.

Regiunea s-a desprins de fosta Republică Sovietică Moldova în urma declarației sale de independență față de URSS în 1991, într-un efort de a rămâne în blocul sovietic. Regiunea nu este recunoscută de niciun stat deşi are monedă proprie, steag, imn național, bancă națională și vamă.

Liderul pro-rus din regiunea separatistă ucraineană Donețk a spus că Moscova ar trebui să lanseze următoarea etapă a campaniei sale militare în Ucraina, după ce va ajunge la frontierele regiunii, și că nouă etapă ar include și Transnistria.

Reamintim că ieri şi în această dimineață au avut loc explozii la Tiraspol, capitala Transnistriei, despre care Ministerul Apărării din Ucraina a spus că sunt o „provocare planificată” a serviciilor secrete ruse. De asemenea, Maia Sandu, a convocat Consiliul Suprem de Securitate al țării după incidentele din regiunea separatistă

Transnistria se află între Ucraina și restul Republicii Moldova
Transnistria găzduiește aproximativ jumătate de milion de oameni, dintre care majoritatea sunt vorbitori de limba rusă. Aceasta și-a declarat independența față de fosta republica sovietică Moldova în urma unui război de doi ani (1990-1992) care a izbucnit în timp ce se prăbușea Uniunea Sovietică.

Conflictul dintre guvernul moldovean și separatiști s-a încheiat cu o încetare a focului în 1992, dar aproximativ 1.500 de militari ruși au rămas în Transnistria.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze posibilitatea ca Rusia să-și extindă obiectivele militare în sudul Ucrainei.

Generalul rus a declanșat alarma în Republica Moldova
Declarația generalului-maior Minnekaev, care prezintă strategia Rusiei pentru „a doua fază” a războiului, a stârnit o alarmă imediată din partea autorităților moldovenești, care l-au convocat pe ambasadorul rus.

Declarațiile despre Transnistria sunt neîntemeiate și contrazic poziția Federației Ruse de susținere a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, a spus Ministerul Afacerilor Externe din Moldova.

Acesta a adăugat că, în cadrul întâlnirii cu ambasadorul rus, oficialii moldoveni au reiterat că țara este un „stat neutru și acest principiu trebuie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă”.

Se presupune că Rusia intenționează să folosească Transnistria pentru sprijin logistic și să profite de poziția sa strategică, pentru a stabili un coridor terestru de-a lungul Mării Negre pentru a captura orașul-port Odesa din Ucraina, scrie wsj.com.

Sursa: evz.ro

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.