Dezvaluiri SOCANTE. Ion Iliescu, la un pas să fie împușcat

Miron Cozma, invitat la emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, a făcut câteva dezvăluiri care au șocat pur şi simplu atunci când a venit vorba despre unul dintre cele mai sensibile subiecte: Mineriada.

Fostul lider sindical din Valea Jiului a vorbit despre culisele Mineriadelor de la începutul anilor 1990 şi a mărturisit că îşi pusese în gând, la vremea respectivă, să-l împuşte pe preşedintele Ion Iliescu la Palatul Cotroceni.

Reamintim că Miron Cozma a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Iar Ion Iliescu l-a graţiat în ultimul an al mandatului său de preşedinte al României, însă decizia de graţiere a fost revocată în urma protestelor societăţiii civile.

Miron Cozma a spus că nu este vinovat de căderea guvernului Roman şi l-a acuzat pe Ion Iliescu de moartea a 48 de mineri
„Petre Roman a căzut în plasa lui Ion Iliescu. Eu de-aia spun că l-a prostit Iliescu în 1991. Petre Roman trebuia să cadă printr-o mişcare de stradă. Ca să redevină prim-ministru, ieşise Bogdan Hossu, Cartel Alfa şi făcuseră marşuri la Bucureşti împotriva guvernului. Eu am avut 48 de mineri împuşcaţi cu gloanţe de război la Cotroceni şi la Guvern. De ce nu vorbeşte nimeni despre acest lucru? Eu l-am «arestat» pe Iliescu la Cotroceni. Mi-a împuşcat minerii şi nu vorbeşte nimeni despre asta. Am vrut să-l împuşc pe Iliescu la Cotroceni în 1991! Mi-a propus să fiu ministru de Interne şi chiar în locul lui Roman prim ministru. Să zică merci lui Dumnezeu că-s credincios, că-l împuşcam!”, a declarat Miron Cozma în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, de la Kanal D.

Cine este Miron Cozma
Miron Cozma (n. 31 decembrie 1954, Derna, Bihor, România) a fost un lider sindical din Valea Jiului, de profesie subinginer minier. În 1999 a fost condamnat definitiv pentru infracțiunile comise în Mineriada din 1991. A fost grațiat de președintele Ion Iliescu în anul 2004.

La începutul lunii februarie 1999 Cozma a fost condamnat de către Curtea Supremă de Justiție la 18 ani de închisoare pentru implicarea sa în mineriadele din anul 1991. Acest lucru a determinat un nou marș rapid al minerilor spre București. De această dată, forțele speciale au intervenit și au imprăștiat minerii la Stoenești, Olt. Cozma și locotenenții săi au fost capturați de către poliție. Miron Cozma a fost dus la închisoarea Rahova pentru a își ispăși pedeapsa.

Miron Cozma este un personaj foarte controversat, atât în interiorul Văii Jiului, cât și în afara acesteia. Miron Cozma este considerat de unii a fi un protejat al fostului președinte Ion Iliescu. El a fost grațiat de președintele Ion Iliescu pe 15 decembrie 2004, cu doar câteva zile înainte ca mandatul său de președinte să fie încheiat, dar grațierea a fost revocată în 16 decembrie, ca urmare a protestelor împotriva deciziei. Noul președinte, Traian Băsescu, a spus că această anulare de grațiere a fost un succes al societății civile, al democrațiilor europene și al Statelor Unite, care au protestat vehement. Cu toate acestea, Cozma a fost eliberat din închisoare în iunie 2005, când anularea grațierii lui a fost declarată ilegală de către Curtea de Apel București, potrivit Wikipedia.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!