Dezvăluiri înfiorătoare. Zeci de familii, sub amenintarile TERIBILE ale unui clan interlop

O serie de detalii șocante ale modului în care acţionau membrii unui clan interlop au fost scoase la iveală de o anchetă a DIICOT Neamţ. Vasile Capră, un individ de 38 de ani, din Piatra Neamţ, „mâna dreaptă“ a fratelui său Dan, este cercetat în mai multe dosare dosare penale, în unul fiind condamnat definitiv, pentru şantaj şi violare de domiciliu, potrivit Adevărul.

Arestat pentru șantaj

Potrivit informațiilor din anchetă, citate de Adevărul, bărbatul le cerea taxe de protecţie, pentru a permite locuitorilor din trei cartiere sociale să stea acolo, amenindându-i că le violează copiii dacă nu plătesc.

Martor: „Ne-a ameninţat că ne dă foc şi o să ardem precum câinii”
Pe 13 ianuarie 2020, Vasile Capră era arestat preventiv la Judecătoria Piatra Neamţ, pentru șantaj şi violare de domiciliu, iar după câteva luni, era condamnat la 2 ani şi 3 luni de închisoare.

„Pe 26 decembrie 2019, a venit mătuşă-mea, moşul meu şi fratele meu din Spania, să facă sărbătorile acasă. Un unchi a plecat la magazin şi acolo s-a întâlnit cu Vasile Capră, care i-a cerut 5.000 de euro. După asta, Capră a venit la uşă şi a vorbit cu ai mei. Am auzit că a cerut tot 5.000 de euro. Moşul nostru ne-a spus că i-a cerut bani, că dacă nu îi dă ne violează copiii în… Avem şapte copii… Ne-a ameninţat că ne dă foc şi o să ardem precum câinii. Iar pe femeile noastre a zis că le duce la stradă“, declară un martor din dosar.

Dosarul unui șantaj

Pe 16 şi 17 iunie 2020, DIICOT Neamţ efectua mai multe descinderi pentru destructurarea grupării interlope formată din membrii clanului Capră, 15 persoane fiind reţinute, opt fiind arestate ulterior de Tribunalul Neamţ, inclusiv Vasile Capră care era deja în penitenciar. Constituire a unui grup infracţional organizat şi aderare, camătă, tâlhărie calificată, influenţarea declaraţiilor, lipsire de libertate în mod ilegal şi şantaj erau acuzaţiile aduse celor ce constituiseră o structură bazată pe relaţii familiale – fraţi, nepoţi, cumnaţi – la care au aderat şi alţi suspecţi.

Gruparea acţiona în cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa, acolo unde Primăria Piatra Neamţ a construit locuinţe sociale. Ofereau bani cu împrumut, cu dobândă de 100% pe lună, iar pentru a avea garanţia că sumele le sînt restituite, îi obligau pe „debitori“ să le dea actele de identitate, în baza cărora încasau alocaţiile copiilor, ajutoare sociale sau alte drepturi de care beneficiau victimele.

În detenţie fiind, Vasile Capră cerut de la un deţinut 400 de euro ca să-l protejeze, ameninţându-l că va fi violat de el şi de alţi arestaţi dacă nu plăteşte taxa de protecţie. Tot din închisoare le-a solicitat rudelor să aibă „grijă“ de o persoană care îl reclamase, pentru a-şi retrage plîngerea, iar fratelui, care era atunci în libertate, să exercite presiuni, atât prin intermediari cât şi direct, pentru retractarea acuzaţiilor, spunându-i să apeleze la „toate mijloacele”. De asemenea, acesta i-a mai cerut să intervină pentru a-l ajuta să recupereze mai multe sume de bani pe care le avea de primit de la comercianţi din Piaţa Centrală Piatra Neamţ, cu titlu de taxă de protecţie.

Sursa: gandul.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.