DEZASTRUL COVID. Un nou pericol pentru omenire. Varianta braziliană este „bomba atomică” a pandemiei

Un nou pericol pentru omenire.

Dezastrul Covid. Experții se tem că focarul în curs de desfășurare al variantei braziliene a virusului Covid 19 ar putea extinde pandemia la nivel global. Varianta P1, care a fost identificată pentru prima dată în orașul Manaus, Brazilia, a devenit rapid tulpina dominantă a virusului și este mai infecțioasă decât tulpinile precedente. Spitalele din cele mai mari regiuni ale Braziliei sunt deja aproape de colaps, potrivit experților din regiune, iar virusul nu prezintă semne de încetinire.

Experții sunt exrem de îngrijorați. Dr. Roberto Kraenkel, de la Observatorul Covid-19 din Brazilia, a declarat pentru Washington Post: „Toate datele ne arată că vorbim despre o bombă atomică”. Epidemiologul Fiocruz, Jesem Orellana, a declarat pentru AFP: „Brazilia este o amenințare pentru umanitate.”

Brazilia a înregistrat o creștere accentuată a cazurilor în ultima lună, numărul de morți ajungând la 2.286 pe 10 martie – un nivel record pentru țară. Brazilia este pe locul doi la nivel mondial, după de Statele Unite, țara cu cel mai mare număr de decese. Însă rata de deces din SUA scade după ce a înregistrat peste 3.000 de decese pe zi în ianuarie.

Un studiu publicat în New England Journal of Medicine a arătat că vaccinul Pfizer este capabil să neutralizeze varianta P1. Lansarea vaccinului în Brazilia a înregistrat progrese lente, doar patru procente din populație primind prima doză. Experții au spus că pandemia va continua atât timp cât variantele rămân necontrolate.

Varianta braziliană a pătruns și în România.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!