DEZASTRU: SERIE DE CUTREMURE imense, după ERUPȚIA VULCANICĂ recentă. Un SEISM de 6,9 grade zdruncină ZONA CRATERULUI


După erupția vulcanică de joi din Hawaii, care a condus la evacuarea a peste 1.000 de oameni, autoritățile sunt nevoite să decreteze stare de urgență, după ce un sesim de 6,9 grade pe scara Richter a lovit arhipelagul.

Un seism cu magnitudinea 6,9 pe scara Richter a zguduit vineri zona vulcanului Kilauea din Hawaii, care a erupt joi provocând evacuarea a 1.700 de oameni, conform agerpres.ro.

Cutremurul s-a produs la 5 km adâncime, la ora locală 12.32 (sâmbătă, ora 1.40 a.m., ora României), iar epicentrul a fost la 16 km sud-vest de Leilani Estates, localitatea evacuată joi ca urmare a erupţiei.Seismul a fost precedat de numeroase alte mişcări telurice, între care una de 5,4 grade, înregistrată cu o oră înainte.

Potrivit serviciului american de geologie şi seismologie (USGS), citat de AFP, cutremurul de 6,9 grade s-a produs „aproape exact în acelaşi loc cu seismul mortal din 1975, cu magnitudinea de 7,1”. care s-a soldat cu doi morţi şi 28 de răniţi pe insula Hawaii.

Guvernatorul din statul Hawaii, David Ige, a decretat stare de urgenţă pentru a putea debloca mijloace suplimentare.

Vulcanul Kilauea de pe Insula Mare (Big Island) din Hawaii a erupt joi, forţând locuitorii din zonă să îşi părăsească casele.

Erupţia a avut loc după ce în ultimele două zile pe insulă s-au produs o serie de cutremure, printre care unul cu magnitudinea 5 la ora 10.30 a.m., a informat USGS.

Aproximativ 10.000 de persoane au primit, inițial, ordin de evacuare după ce autoritățile de la Protecţia Civilă au raportat că „vapori şi lavă au ieşit printr-o fisură în zona Mohala Street”.

Potrivit oficialilor, erupţia ar putea aduce în aer „concentraţii potenţial letale de dioxid de sulf”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.