fbpx
ECONOMIC

DEZASTRU PENTRU TOTI ROMANII! Ce se va întâmpla cu factura la gaze naturale în 2019

gaze 605x340 1
O analiză sumbră a deciziei Guvernului de a plafona prețul la producția de gaze naturale spună că aceasta nu-i ajută pe consumatorii români, ci dimpotrivă, periclitează securitatea

USR dezaprobă decizia Guvernului PSD-ALDE de a plafona la 68 de lei/Mwh preţul de achiziţie al producţiei interne de gaze naturale. Măsura adoptată încalcă principiile europene de funcţionare a unei pieţe libere şi nu a fost adoptată cu scopul de a-i proteja pe consumatorii casnici din România.

Prezentăm mai jos comunicatul ingral USR cu privire la această decizie a Guvernului.

Este de reţinut faptul că, PÂNĂ ÎN ANUL 2021, CONSUMATORII CASNICI ROMÂNI PLĂTESC UN PREȚ FINAL REGLEMENTAT LA GAZE NATURALE. El este stabilit de ANRE, în baza unor formule care iau în calcul mai multe elemente, precum preţul de producţie, de furnizare, distribuţie, de transport şi de înmagazinare şi de rezervare de capacitate.

„Guvernul explică plafonarea preţului la producţia de gaze sub pretextul necesităţii unei măsuri de protecţie, dar, de fapt, se pare că ea nu prea este adresată românului de rând care are dificultăţi în a-şi achita factura la energie şi gaze, ci mai degrabă pentru protecţia furnizorilor! Această explicaţie apare chiar în textul ordonanţei de urgenţă!

Autorii acestui document inventează o posibilă situaţie în care furnizorii nu ar mai putea livra gaze populaţiei din cauza unui preţ prea mare al producţiei interne dar, pe de altă parte, Guvernul nu a luat nicio măsură concretă pentru protejarea consumatorilor vulnerabili”, transmite Cristina Prună, deputat USR în Comisia de Industrii şi Servicii de la Camera Deputaţilor.

În consecinţă, GUVERNUL DISTORSIONEAZĂ PIAȚA DE GAZE NATURALE, stabilind un mediu neconcurenţial şi deschizând posibilitatea ca scăderea de preţ a producţiei de gaze naturale să fie, de fapt, avantajul furnizorilor, iar consumatorul să plătească acelaşi preţ.

„Decât să intervină în piaţa de gaze naturale cu bocancii, Guvernul PSD-ALDE trebuia să depună eforturi pentru a creşte gradul de eficienţă energetică a locuinţelor, să acceseze banii europeni pentru lucrările de izolaţie termică a locuinţelor şi să stimuleze implementarea contoarele inteligente, decizie care a fost amânată de ANRE, însă, până în 2032!”_, a mai spus Cristina Prună.

PLAFONAREA PREȚULUI LA PRODUCȚIA DE GAZE LE VA DESCURAJA PE CELE DOUĂ MARI COMPANII PRODUCĂTOARE SĂ MAI INVESTEASCĂ ÎN TEHNOLOGII AVANSATE recuperarea zăcămintelor epuizate şi în operaţiunile de explorare, cu toate că Ministerul Energiei recunoaşte că mai avem rezerve disponibile doar pentru 14 ani. Periclitând, practic, independenţa energetică a României, o posibilă consecinţă poate fi creşterea importurilor de gaze ruseşti.

În plus, FAPTUL CĂ TAXA DE 2% A CIFREI DE AFACERI A ACESTOR COMPANII DIN ENERGIE VA FI FOLOSITĂ DE ANRE PENTRU PROTECȚIA CONSUMATORULUI VULNERABIL NAȘTE ȘI O SERIE DE ÎNTREBĂRI. Practic, acest lucru era atribuţia Ministerului Muncii, există şi o lege în acest sens, dar a cărei aplicare a fost amânată până în 2021. Nimeni nu ştie cum va folosi ANRE acei bani, o instituţie cu o structură de conducere stufoasă şi extrem de costisitoare şi care, în ultimul an şi jumătate, nu a arătat că este un arbitru competent pentru piaţa de gaze naturale.

În loc să adopte măsuri reale de protecţie a consumatorului cu venituri mici şi să implementeze strategii de reducere şi optimizare a consumului de energie, PSD şi ALDE au preferat să-şi arate în cel mai maiestuos mod cu putinţă incompetenţa şi desconsiderarea cetăţeanului precum şi a obiectivelor strategice ale României.

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.