DEZASTRU pentru cei cu CENTRALE TERMICE de APARTAMENT:

Astăzi, 19 noiembrie, pe „piața pentru ziua următoare a gazelor naturale” (PZUGN) a OPCOM s-a înregistrat recordul acestei luni de volume de gaze naturale tranzacționate. Dar lucrurile nu se opresc aici. Vestea proasta este alta.

Dacă în urmă cu 5 zile, preţul de tranzacţionare era de 107 lei/MWh, astăzi preţul gazelor pe PZUGN a fost de 133 de lei/MWh, iar volumul de gaze tranzacţionate a fost de 4.268 de MWh, în timp ce în zilele trecute volumul tranzacţionat era în jurul nivelului de 2.000-3.000 de MWh.

O explicaţie pentru volumele uriaşe tranzacţionate ar putea fi obligaţia de înmagazinare pe care ANRE le-a impus-o furnizorilor pentru iarna 2018 – 2019.

Autorităţile au vrut să se asigure că nu vor mai întâmpina problemele din iarna trecută, când un val de frig s-a abătut asupra României la sfârşitul lui martie şi până la jumătatea lui aprilie, făcând ca extracţia din depozite să fie mult prelungită spre sfârşitul primăverii, neobişnuit pentru România.

ANRE a crescut nivelul minim al stocurilor cu 200 de milioane de metri cubi, de la 1,8 la 2 miliarde de metri cubi, fapt care, luând în considerare şi cele 250 de milioane de metri cubi lipsă, faţă de normalul ultimilor ani, din depozite, a creat o cerere suplimentară în piaţă de 450 de milioane de metri cubi.

LASA UN COMENTARIU