DEZASTRU pe piata valutara. Euro VA CREȘTE următoarele șase luni. ALERTA ANALISTILOR

Analiștii financiari din asociația CFA România anticipează o valoarea medie a cursului de schimb al leului de 4,9517 lei/euro pentru următoarele 6 luni, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 4,9903 lei pentru un euro, conform Mediafax.

Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2022/aprilie 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,44%.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 60,7 puncte, (față de aceeași luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 39,9 puncte). Ambele componente ale indicatorului au înregistrat creșteri.

“Atât indicatorul de încredere cât și cele două componente ale sale au atins valorile maxime post criză Covid, ceea ce indică încredere în revenirea economiei în acest an. De asemenea, sondajul relevă revenirea, în linie atât cu evoluțiile globale cât și cu prognoza de creștere economică, a anticipațiilor de majorare a ratei inflației și a ratelor de dobânda.”, spune Adrian Codirlasu, Vicepreședinte al Asociației CFA România.

Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale, iar rezultatele pentru luna martie 2021 relevă peste 70% din analiști anticipează că impactul economic al coronavirusului se va resimți inclusiv în anul 2022, iar cea mai mare pondere (23,3%) chiar până în trimestrul IV al anului 2022. Valoarea medie a anticipațiilor pentru deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 este 7,2%. În termeni reali, în 2021, PIB ar urma să crească cu 4,3%. Datoria publică că procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la peste 52%.

Este de remarcat faptul că 76% din participanții la sondaj anticipează majorarea ratei inflației, peste 72% se așteaptă la creșterea ratelor de dobânda de piață monetară și peste 83% prognozează majorarea ratelor de dobânda pentru scadențele pe termen mediu.

Sursa: stiripesurse.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!