Detalii CUTREMURATOARE de la otrăvirea lui Navalnîi: „Aleksei, bea, bea, Aleksei, respiră!”

Jurnaliștii de la BBC au refăcut firul momentelor critice la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi.

Era 20 august și Navalnîi urma să se îmbarce la bordul unei curse care să-l ducă de la Tomsk (estul Siberiei) la Moscova. Toată dimineața nu a mâncat și nu a băut nimic, în afara unui ceai pe care și l-a cumpărat de la o cafenea a aeroportului Bogașevo, din Tomsk, susține purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmiș.

Un alt pasager al respectivei curse, Ilia Agheev, l-a văzut pe Navalnîi bând ceaiul cu o oră înainte de ora programată pentru decolare. Opozantul zâmbea și glumea cu alți pasageri, care îl recunoșteau.

Au refăcut firul evenimentului

Orele 8.01 – 8.30 (ora locală). În prima jumătate de oră de la decolare, Navalnîi a început să se simtă rău. Însoțitorii de zbor împărțeau apă pasagerilor, dar el a refuzat-o. Apoi s-a ridicat să meargă la toaletă, acolo unde, a stat aproximativ 20 de minute, citează BBC.

În jurul orei 9.00, una dintre stewardese a întrebat la microfon dacă este vreun medic la bord. Ceilalți pasageri au realizat că situația era gravă. Pilotul a fost informat, iar restul echipajului a încercat să-i acorde primul ajutor lui Navalnîi. O femeie, al cărei nume nu este cunoscut, s-a ridicat și a spus că este asistentă medicală.

În următoarea jumătate de oră, ea și însoțitorii de bord s-au străduit să-l țină în stare de conștiență.

„Aleksei, bea, bea, Aleksei, respiră!”

„La câteva minute de la anunțul prin care se întreba dacă este vreun doctor la bord, Aleksei a început să geamă și să țipe. Stătea întins pe podea, în partea de avion rezervată pentru echipaj. Nu spunea nimic, doar se văita. Apoi a venit asistenta. Nu știu ce făceau, că nu vedeam. Dar i-am auzit cum îi tot spuneau: „Aleksei, bea, bea, Aleksei, respiră!”. Când îl auzeam gemând, într-un fel, noi, restul, ne simțeam mai bine, pentru că ne spuneam că cel puțin încă este în viață. La momentul acela nu știam că este Navalnîi”, a povestit Avocatul Serghei Nejeneț, aflat în avion.

Doi dintre colaboratorii lui Navalnîi stăteau în picioare, în preajmă. Unul dintre ei era purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmiș. „Era foarte nervoasă, iar când a fost întrebată ce s-a întâmplat, a spus: „Nu știu, probabil a fost otrăvit”, a completat el.

I s-a părut ciudat. „La acel moment, cazul nu părea de natură penală”

La ora 9.01, ora Omsk-ului, avionul a aterizat, iar la ora 9.03, echipa medicală a aeroportului era deja la bord.

„Când am aterizat pe aeroportul Domodedovo din Moscova, la bordul avionului au urcat polițiști și oameni îmbrăcați în combinezoane. Le-au cerut pasagerilor care aveau locuri în apropierea locului unde stătuse Aleksei să rămână, restul au fost liberi să plece. Aleksei a stat undeva în centrul avionului, pe rândul 10 sau 11”, a mai spus avocatul și a adăugat că i s-a părut ciudat că a venit poliția la bord. „La acel moment, cazul nu părea de natură penală. Și totuși, era serviciul de securitate”.

Tulburare metabolică la Omsk, otrăvire cu Noviciok la Berlin

Timp de două zile, spitalul din Omsk l-a ținut pe Navalnîi în secția pentru intoxicări acute. Inițial, medicii ruși au refuzat să-și dea acordul ca el să fie luat cu un avion medical și dus în Germania, invocând că starea lui este instabilă, dar după câteva zile, după transferarea la Berlin, medicii germani au spus că analizele pe care le-au făcut indică o otrăvire cu Noviciok.

BBC a solicitat un punct de vedere autorităților medicale din Omsk și detalii despre spitalizarea lui Aleksei Navalnîi, dar nu a primit niciun răspuns.

Sursa: dcnews.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.