DESCOPERIRE URIASA pentru a identifica infectarea cu COVID-19


Cercetători din mai multe țări au creat un algoritm despre care susțin că este capabil să identifice dacă o persoană are COVID-19 din sunetul tusei sale.

Oamenii de știință din Mexic, Statele Unite, Spania și Italia, conduși de o echipă de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), dezvoltă o bază de date cu mii de sunete de tuse de la persoane de toate vârstele, cu și fără Covid-19. Aceste sunete vor fi analizate folosind un algoritm și o inteligență artificială pentru a distinge sunetul tusei cuiva care nu este infectat de cineva care are Covid-19, a declarat responsabilul proiectului din Mexic, Bárbara Vizmanos. Tusea și chiar tonul vocii unei persoane bolnave, asimptomatice sau care nu este infectată au diferențe, notează cercetătorii, ceea ce ajută sistemul să poată identifica starea pacientului în 15 secunde.

“Participanții își „donează “tusea și datele lor și aceste sunete vor alimenta un sistem de inteligență artificială care, cu recunoașterea vorbirii, identifică tusea de la persoanele infectate și neinfectate, comparându-le cu o precizie cu care urechea umană nu este capabilă”, a indicat Bárbara Vizmanos. Detectorul de tuse va fi disponibil într-o aplicaţie Studiul a început în urmă cu aproximativ două luni în spitale din Spania, Italia, Statele Unite și Mexic, o țară în care cercetătorii consideră că este esențial să existe înregistrări solide ale tusei, datorită numărului mare de infectări cu Covid-19, cu peste 295.000 de cazuri confirmate și aproape 35.000 de decese de la primul caz, identificat pe 28 februarie. „Ideea este că din Mexic putem extinde gama de tuse pe care le-au au până acum. Deoarece curba (a contagiunilor) este în continuă creștere, spre deosebire de Europa, unde este deja în scădere și care are doar câteva focare, am identificat o zonă de oportunitate de a avea nu numai tusea oamenilor sănătoși, ci și pe a celor care se află sub cu suspiciunea sau confirmarea de a avea COVID-19″, a explicat responsabilul proiectului din Mexic. Pe măsură ce proiectul progresează, va deveni disponibil printr-o aplicație care poate fi descărcată gratuit pe telefonul mobil, astfel încât oamenii să își poată supune tusea acestui “detector” fără să fie nevoiţi să plece din casă.

Sursa: economica.net

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *