Descoperire şocantă. Il Giornale: COVID-19 afectează mai mult decât se credea!

Faţă de studiile iniţiale, se pare că boala provocată de noul coronavirus nu provoacă doar probleme respiratorii grave, ci poate ajunge să afecteze chiar şi creierul, explică directorul Institutului de Cercetări Farmacologice „Mario Negri” din Italia, potrivit il Giornale.

Coronavirusul nu creează numai probleme respiratorii cauzate de pneumonii urâte, aceleași care deseori îi obligă pe pacienții infectați să ajungă la terapie intensivă.

De la vasele de sânge la intestine, de la rinichi la ficat, trecând prin stomac și creier, COVID-19 poate afecta aproape toate organele prezente în corpul uman. Cu alte cuvinte, această boală, încă în mare parte necunoscută, este adesea definită drept multi-organ, tocmai datorită capacității sale de a nu se opri doar la plămâni.

Am vorbit despre creier. Ei bine, da: coronavirusul poate provoca uneori leziuni neurologice, a explicat profesorul Giuseppe Remuzzi, directorul Institutului de Cercetări Farmacologice „Mario Negri”, în revista „La Lettura”. Pacienții internați la terapie intensivă au aproape întotdeauna dificultăți respiratorii, dar nu lipsesc cei care manifestă alte simptome, printre care convulsii, dificultăți de mișcare a membrelor și confuzie.

Citiți și:  Il Giornale: Cuvinte precum 'mamă' sau 'tată' NU mai pot fi folosite. Parlamentul European a elaborat un nou ghid de conversație

Cei tocmai enumerați, pe lângă pierderea mirosului – fenomen care apare la aproximativ unul din trei pacienți infectați -, durerea de cap și greața sunt indicii care ne conduc direct la creier. Pe scurt, COVID-19 poate deteriora această zonă. În ce mod? Unii cercetători au identificat mucoasa olfactivă ca fiind nimic altceva decât poarta de intrare a virusului în creier. Dar cum ajunge virusul la creier din plămâni? Inițial – considerau medicii – părea că agentul patogen reușea să ajungă la alte organe transportat de celulele prezente în sistemul nostru imunitar, potrivit il Giornale.

Ar putea pătrunde în creier prin interfața cu celulele nervoase
Totuși, odată cu trecerea lunilor, a apărut o altă presupunere. Cercetătorii din Gottingen și Berlin au emis ipoteza că Sars-CoV-2 ar putea pătrunde în creier prin interfața cu celulele nervoase întâlnite în mucoasa olfactivă a nasului. Contra-dovada? Mucoasa olfactivă a pacienților analizați în cercetarea menționată anterior avea o încărcătură virală foarte ridicată. În aceeași mucoasă, au fost apoi descoperite particule virale intacte.

Citiți și:  Il Giornale: Cuvinte precum 'mamă' sau 'tată' NU mai pot fi folosite. Parlamentul European a elaborat un nou ghid de conversație

Prin urmare, conform acestei teorii virusul ar folosi mucoasa olfactivă ca poartă de intrare în creier. Agentul patogen, datorită receptorilor, ar exploata conexiunile neuro-anatomice care, din aceeași mucoasă, ajung în creier. Atenție, însă, deoarece coronavirusul nu generează întotdeauna probleme neurologice (chiar dacă posibilitatea nu poate fi deloc exclusă).

Cert este că, pentru a înțelege ceva mai mult despre acest misterios virus, ar putea fi interesant să fie sporite studiile referitoare la mucoasa olfactivă care, după toate probabilitățile, ar putea reprezenta o adevărată poartă de intrare a Sars-CoV-2 în creier.

Sursa: capital.ro

LASA UN COMENTARIU