Der Freitag: Urmatorul conflict separatist al Europei, pe cale sa izbucneasca in Romania

bozgori

Jurnalistii straini atrag atentia ca urmatorul conflict separatist al Europei este pe cale sa izbucneasca in Romania, unde „o enclava maghiara pare a fi pe punctul de a obtine autonomia”.

Anul 2014 nu este numai anul alegerilor europene, ci si al conflictelor, de la separatismul din Crimeea si Gagauzia pana la perturbarile interne din Bosnia si Belgia, se arata intr-o analiza a publicatiei germane Der Freitag.

La toate acestea se adauga referendumurile pentru independenta din Scotia si Catalonia, sa nu mai vorbim de tensiunile tot mai mari dintre Republica Moldova si regiunea separatista Transnistria, continua jurnalistul Martin Leidenfrost de origine austriaca.

„Daca ar fi sa ma intrebati pe mine unde in Europa va urma episodul urmator, atunci ma voi indrepta catre Tinutul Secuiesc. Regiunea cu majoritatea locuitorilor vorbitori de limba maghiara aflata in centrul Romaniei cere autonomie”, a precizat acesta.

Ziarul german a amintit si despre scandalul steagurilor secuiesti, cand autoritatile locale din Tinutul Secuiesc au fost puse sa dea jos drapelurile maghiare arborate pe cladiri.

Leidenfrost sugereaza apoi ca gestul unui post de televiziune de a intra in Cartea Recordurilor cu cel mai mare tricolor din lume a venit ca un raspuns la semnele de independenta pe care le manifestatau maghiarii din Transilvania.

Autorul articolului sustine ca Tinutul Secuiesc ar urma sa se rupa, astfel de Romania, in contextul tensiunilor din Ucraina. Dupa ce Rusia a anexat Crimeea, acum mai multe regiuni din sud-estul Ucrainei vor sa isi declare independenta. Mai mult autoritatile de la Tiraspol au devenit din ce in ce mai vocale in ultimele zile in ceea ce priveste unirea Transnistriei cu Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *