Deputat exclus din partid pentru un “salut nazist”

14

Partidul Finlandezilor, o organizaţie populistă şi moderat-naţionalistă, a anunţat joi că va exclude un deputat, după ce presa a dezvăluit că acesta şi-a fotografiat un prieten în timp efectua “salutul nazist” în faţa parlamentului, relatează AFP.

Deputatul James Hirvisaari şi-a invitat prietenul, cunoscut pentru postările sale radicale în mediul online, şi l-a fotografiat cu braţul drept întins spre cer în zona pentru public din Parlament şi în faţa clădirii. Acesta a postat pozele controversate pe blogul personal.

Preşedintele partidului, Timo Soini, a catalogat acţiunea lui Hirvisaari ca “inacceptabilă” şi a declarat că acesta va fi “cu siguranţă” exclus, în cadrul viitoarei şedinţe a conducerii formaţiunii, transmite Realitatea Tv. “Am luat întotdeauna poziţie împotriva rasismului”, s-a apărat Soini într-o intervenţie pe postul YLE.

Hirvisaari, care a acuzat iniţial presa de “hărţuire”, a prezentat până la urme scuze pentru comportamentul său, spunând în plus că gestul prietenului său a fost “o glumă”. “Condamn nazismul şi nu îl accept sub nicio formă”, a declarat el după ce scandalul a luat amploare, citat într-un comunicat adresat preşedintelui Parlamentului, care ulterior l-a avertizat pe politicianul rebel.

James Hirvisaari a fost amendat în 2011 pentru “incitare la ură rasială”, după ce a declarat că musulmanii au adus violenţa pe străzile oraşelor finlandeze. Atunci a fost suspendat temporar din grupul parlamentar al partidului.

Partidul Finlandezilor, aflat în opoziţie, a înregistrat un avans spectaculos în alegerile legislative din 2011, obţinând 39 de mandate de deputat din totalul de 200, în contextul în care avea numai cinci mandate după alegerile anterioare, informează Mediafax.

Popularitatea partidului se datorează în principal lui Soini, un lider charismatic, care întâmpină unele dificultăţi în a-şi controla deputaţii cei mai radicali, dintre care unii au puţină experienţă politică.

Odată cu creşterea nivelului popularităţii formaţiunii, la 18,7% potrivit ultimului sondaj, realizat în august, partidul a încercat să se distanţeze de unele poziţii mai “extremiste”. Partidul se declară în mod public “populist”, şi refuză eticheta “extremei drepte”. Sursa: FrontPress.ro

0

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.