fbpx
MEDICAL

Delirul OMS | Simptome șocante la ultima variantă Covid

omsdelir 696x463 1

Derapaj al OMS. Ce se urmărește?

Organizația Mondială a Sănătății a trecut la un alt nivel de derapaj, anunțând simptome ale variantei Omicron pe care nimeni în lume nu le-a observat. Astfel, reprezentanții OMS au alertat populația, susținând că Omicron se manifestă prin dureri în piept și dificultăți de respirație la adulți și prin albăstrirea feței și a buzelor la copii.

Desigur, toate informațiile venite din surse medicale de pe tot mapamondul arată că varianta Omicron a rămas aceeași, forme ușoare și asimptomatice. Profitând de creșterea abruptă a numărului de cazuri Covid din lume, OMS a strecurat și niște informații delirante, care nu au nicio legătură cu realitatea.

”În funcție de vârsta persoanei pe care o aveți în grijă, simptomele sale pot arăta diferit. Adulții pot părea deshidratați, pot avea dificultăți de respirație sau dureri în piept. De asemenea, se pot plânge de amețeli. Copiii pot apărea brusc confuzi sau pot refuza să mănânce. Fața sau buzele lor pot deveni albastre. Bebelușii refuză să fie alăptați. Aceste simptome sunt semne de avertizare că este nevoie de îngrijire urgentă”, a transmis Organizația Mondială a Sănătății. OMS a ținut să precizeze că, deşi pare mai puţin severă în comparaţie cu Delta, Omicron nu ar trebui clasificată ca uşoară.

Pe de altă parte, potrivit dr. Janet Diaz, reprezentant al OMS, se pare că ar exista un risc mai mic de severitate a bolii provocate de Omicron, atât pentru tineri, cât şi pentru vârstnici, În fapt, la fel cum a consemnat și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, Omicronul a venit pe fondul unei circulații intense a variantei Delta, ceea ce înseamnă că această creștere a cazurilor se produce tocmai la vaccinați, lipsiți de protecție fără doza a patra sau a cincea. De altfel, raportările de ieri din România arată și ele o creștere a cazurilor Covid fix în zonele cu cea mai mare rată de vaccinare, iar INSP, după apariția a 203 cazuri Omicron, a tras concluzia că varianta a intrat în transmitere comunitară.

Din nou, medicii români, confirmați în afara țării

După ce medicul Oana Mihaela Secară a tot repetat de aproape un an de zile că este cazul să încetăm să mai numărăm pozitivii, iată că directorul departamentului de boli infecţioase de la Spitalul San Martino din Genova, Matteo Bassetti, vine și spune același lucru. Medicul italian a cerut public să se renunțe la raportarea zilnică a cazurilor pozitive, numărul acestora fiind irelevant.

”Acest mod de a gestiona Covid trebuie să se schimbe. Nu ar trebui să continuăm să îi numărăm ca pacienți Covid pe cei care sunt internați pentru o fractură și care sunt testați pozitiv. De asemenea, trebuie să încetăm cu bilanțul zilnic care nu spune nimic și nu servește la nimic, decât la anxietatea oamenilor”, a declarat dr. Matteo Bassetti. Totodată, subsecretarul pe sănătate din Italia, Andrea Costa, a confirmat și el inutilitatea bilanțului zilnic de infecții, deoarece numărul de infecții în sine nu spune nimic. ”În ceea ce mă privește, am propus ministrului Sănătății să reflecteze asupra actualului sistem de raportare. Sistemul sanitar trebuie să se concentreze pe spitalizări și gradul de ocupare a secțiilor de terapie intensivă”, a afirmat Andrea Costa.

Spania renunță să mai numere cazurile

Autoritățile sanitare spaniole au anunțat că se lucrează de luni de zile la strategia de tranziție și la finalizarea planului prin care va fi abandonată treptat monitorizarea totală a Covidului. Astfel, se va face trecerea către o supraveghere de tip ”santinelă”, adică strategia folosită de ani de zile pentru gripă. În loc să se raporteze fiecare caz de Covid care este depistat în țară, lucru nesustenabil pe termen lung, va fi format strategic un grup de medici, centre de sănătate și spitale pentru a acționa ca martori. Scopul este acela de a crea un eșantion semnificativ din punct de vedere statistic distribuit în puncte cheie, așa cum se face în cazul anchetelor epidemiologice, care va permite estimarea modului în care se răspândește boala, care este cea mai ușoară și cea mai gravă formă, dar nu prin numărări exhaustive, ci prin extrapolări, au arătat autoritățile din Spania.

Ziarul National

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.