Declaraţie şoc despre Torţionarul Vişinescu

visinescu

Alexandru Vişinescu  era un personaj de temut şi în afara închisorii de la Râmnicu Sărat pe care a condus-o în anii ’60, iar crimele pentru care este acum judecat s-ar putea să nu fie singurele pe care le are pe conştiinţă.  

Martori ai unor evenimente incredibile au păstrat până acum tăcerea pentru că nimeni nu i-a întrebat ceva vreodată, şi nici măcar acum când Vişinescu este chemat să răspundă în faţa Justiţiei, localnicilor şi celor care au avut într-un fel sau altul contact cu zona puşcăriei nu li s-a cerut să depună mărturie. Astfel că aminitirile lor sunt spuse acum doar ca nişte poveşti groaznice.

Mărturisiri incredibile

Un cetăţean care s-a născut şi a copilărit în Râmnicu Sărat în imediata apropiere a închisorii, susţine că în copilărie a fost martorul unei scene incre­dibile. Vişinescu a scos pistolul şi l-a împuşcat pe un deţinut care escaladase gardul închisorii şi încerca să evadeze. Scena s-a petrecut sub ochii copiilor care se jucau pe stradă. Nicolae Căldăraru este unul dintre acei copii, care acum, după zeci de ani de când a fost martorul întâmplării, vorbeşte pentru prima dată.

„Eu m-am născut şi am crescut în Râmnicu Sărat, pe strada Modestiei, lîngă Penitenciar. Într-o zi, când noi ne jucam pe stradă, un deţinut a ajuns pe gard, nu ştiu cum a reuşit pentru că prin sârma ghimpată trecea curent. Voia să fugă, să evadeze. Atunci Vişinescu a scos pistolul din toc şi l-a împuşcat. Deţinutul a picat în interiorul puşcăriei. Vişinescu era afară cu alţi deţinuţi care curăţau şan­ţurile, că erau şi deţinuţi pe care îi scotea la muncă. Pe Coposu sau alţi deţinuţi politici, nu-i scotea, erau închişi în celulele H“.

N-avea tată, n-avea mamă

Desigur aceasta este cea mai groaznică amintire  din copilărie a lui Nicolae Căldăraru, dar din păcate are şi altele legate de Alexandru Vişinescu, un personaj odios şi pentru oamenii liberi, pentru localnicii din Râmnicu Sărat.

„Cînd Vişinescu era comandant la Penitenciar toată lumea îi ştia de frică. Tata l-a cunoscut mai bine şi ne zicea să ne ferim de el că e securist şi e periculos. Nu avea mamă, nu avea tată. Când apărea el, brusc se închideau toate uşile”.

Secvenţe precum cele văzute prin ochii unui copil şi relatate de Nicolae Căldăraru despre Vişinescu şi despre închisoarea comunistă de la Râmnicu Sărat nu sunt cu siguranţă singurele ce ar putea fi aflate.

One comment

  1. IO.../gerules

    Pe cand Iliescu,Petre Roman,Voiculescu(criminalu cu barba,care,in cadrul unei emisiuni a zis ca Ceausescu a fost impuscat de ei,pentruca a pierdut,ca daca iesea invingator,erau ei criminalii,adica"revolutionarii",impuscati),etc…?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *