DECLARATIE DE RAZBOI: Franţa vrea “o reacţie în forţă” în Siria

Începe războiul – Război în Siria

 

Franţa doreşte o “reacţie în forţă”

Franţa vrea “o reacţie în forţă”, în cazul în care un masacru cu arme chimice se confirmă în Siria, a declarat joi şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, excluzând totodată posibilitatea de a trimite militari pe teren.

Franţa doreşte o “reacţie în forţă” dacă masacrul cu arme chimice din Siria se va adeveri, a declarat joi şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, excluzând categoric însă trimiterea de trupe terestre, relatează France Presse.

“Dacă se confirmă, poziţia Franţei este că trebuie să existe o reacţie”, a spus el pentru BFM-TV, evocând, fără să ofere mai multe precizări, o “reacţie în forţă”.

Totodată, Laurent Fabius a considerat drept “imposibilă” posibilitatea de a trimite militari pe teren. Consiliul de Securitate al ONU, reunit de urgenţă miercuri seara, s-a limitat doar să ceară “să se facă lumină” asupra atacului, fără a adopta o declaraţie oficială din cauza opoziţiei Rusiei şi Chinei, potrivit diplomaţilor. Aceste două ţări blochează de doi ani orice condamnare a aliatului lor sirian.

La 4 iunie, Laurent Fabius a evocat deja după confirmarea recurgerii de către Damasc la armele chimice posibilitatea de a reacţiona ‘într-o manieră armată’ asupra locului unde sunt produse aceste arme.
‘Fără a trimite însă trupe la sol’, a reiterat ministrul francez de externe joi, subliniind că ‘aceasta este imposibil’.

VIDEO: At least 1400 killed in alleged chemical attack in Syria 21 August 2013


Opoziţia siriană a afirmat miercuri că regimul a ucis cel puţin 1.300 de persoane, între care majoritatea copii, într-un atac chimic în apropiere de Damasc, fapt dezminţit de regim, în timp ce aliaţii săi ruşi au evocat o ‘provocare’.
Dacă atacul ‘se adevereşte’, ‘consider că el nu poate rămâne fără răspuns din partea celor care cred în dreptul internaţional’, a declarat Fabius.
‘În cazul în care Consiliul de Securitate al ONU nu poate lua o decizie, atunci deciziile trebuie să fie adoptate într-un alt mod. Cum? Nu voi merge prea departe’, a declarat ministrul francez, fără a oferi explicaţii.

Sursă: agerpres.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *