Decizie istorică. O celebră zonă a României trece la unguri.Breaking news

Instanța de judecată a decis că zona Cheile Bicazului, porțiune unică în țară cu un potențial turistic imens, trece de la Neamț la Harghita. În ciuda acestei decizii, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ îndeamnă la calm și evitarea transformării acestei chestiuni într-una etnică sau politică. Harghita este unul dintre cele două județe din România care au o populație majoritar maghiară.

Tribunalului Prahova a decis miercuri că judeţul Neamţ pierde Cheile Bicazului, care revin judeţului Harghita. Sentința nu este însă una definitivă și poate fi atacată.

”Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de Consiliul Judeţean Harghita. Stabileşte linia de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz – Chei, astfel: DN 12 Gheorgheni (DN 1) – Lacul Roşu – limita Jud. Neamţ 0 +000 32 +32,000 Km., conform Hotărârii nr. 540/2000 din 22/06/2000 publicat în Monitorul Oficial, Partea I NR. 338 din 20.07.2000″, scrie în decizia magistraţilor.

Între Harghita şi Neamţ există un diferend pe tema graniţei dintre cele două judeţe, care a ajuns în instanţă. În timp ce Consiliul Judeţean Harghita consideră că zona Cheilor Bicazului este în întregime pe teritoriul său, Consiliul Judeţean Neamţ susţine contrariul.

Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, declară că a luat act de hotărârea provizorie a instanţei din dosar, în ceea ce priveşte stabilirea limitelor de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi cel al comunei Bicaz-Chei şi nu face aprecieri faţă de soluţia prezentată pe scurt în dosarul respectiv până când nu va apărea motivarea instanţei.

”Cert este că specialiştii noştri o consideră surprinzătoare şi confuză. Obiectul acţiunii este anularea unui proces-verbal de delimitare, şi nicidecum stabilirea unei limite de hotar dintre două unităţi administrativ-teritoriale, care se realizează pe baza unor proceduri tehnice reglementate legal. În soluţie, se stabileşte hotarul pe DN 12, invocându-se HG 540/2000, prin care se aprobă încadrarea în categorii funcţionale a drumurilor deschise circulaţiei publice, nefiind descrisă clar, concret sau tehnic această limită. Vom aştepta motivarea acestei hotărâri, care nu este definitivă, pentru a cunoaşte considerentele care au stat la baza soluţiei Tribunalului Prahova şi în termenul legal de 15 zile de la comunicare vom promova recurs împotriva ei”, a declarat preşedintele CJ Neamţ.

Arsene a transmis totodată că locuitorii judeţului Neamţ nu au motive să se îngrijoreze pentru terenurile pe care le deţin în zona care fac obiectul procesului respectiv şi a adresat rugămintea de a nu da importanţă unor încercări de a transforma subiectul acestui proces într-un conflict pe teme etnice sau politice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *