“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
INTERNATIONALNOUTATISTIRI

Decizie controversată a oficialilor din New York: Amenzi de 250.000 de dolari pentru folosirea expresiilor „străin ilegal” și „du-te înapoi în țara ta!”

nvr

Autoritățile din New York au anunțat recent că locuitorii metropolei sunt pasibili de amenzi de până la 250.000 de dolari dacă folosesc termeni precum „străin ilegal… cu intenția de a înjosi, a umili sau a hărțui o persoană” sau dacă amenință un imigrant ilegal că vor chema agenții din Immigration and Customs Enforcement (ICE). „Ura nu își are loc aici,” se afirmă într-un mesaj tweet postat de către Comission on Human Rights din orașul american, care a alcătuit o listă cu termeni considerați degradanți la adresa imigranților. Decizia oficialilor din metropola liberală a fost însă criticată de multe voci, care susțin că încalcă drepturile consfințite prin Constituția Statelor Unite și cenzurează libertatea de exprimare.

Comisia pentru drepturile omului din cadrul Primăriei a legiferat o listă cu noile reglementări ce urmăresc definirea discriminării pe baza statutului de imigrare (perceput sau real) sau a originii naționale a potentialelor victime. Ghidul se aplica în spații de cazare publice, la locul de muncă sau închirierea/cumpărarea de locuințe, urmărind să protejeze imigranții, precum și cetățenii americani de efectele discursului bazat pe ură.

Astfel, oficialii au interzis expresia de „străin ilegal” și a anunțat amenzi de un sfert de million de dolari pentru încălcarea acestei prevederi.”Străin- folosit în multe legi pentru a face referire la o persoană care nu este cetățean american – este un termen care poate avea conotații negative și poate dezumaniza imigranții, identificându-i drept alții,” se arată într-un pasaj al directive care are 29 de pagini. „Folosirea anumitor termeni, inclusiv străini ilegali și ilegali, cu intenția de a înjosi, umili sau jigni o persoană sau persoane constituie discriminare.”

„Amenzi de până la 250.000 de dolari pot fi impuse pentru fiecare act de discriminare voită, iar acordarea de despăgubiri este la îndemâna reclamanților,” a precizat Primăria.

De asemenea, locuitorii din New York sunt pasibil de amenzi dacă folosesc un limbaj similar față de un rezident sau cetățean legal despre care cred că se află ilegal în America. Documentul precizează și că este interzis să-i spui unei persoane „să se întoarcă în propria țară,” indiferent de statutul său legal.

Potrivit City Hall, noile prevederi interzic discriminarea sau hărțuirea împotriva unei persoane pentru competențe limitate de engleză sau utilizarea unei alte limbi.

Exemple ipotetice de acest tip de discriminare au fost furnizate în directiva Comisiei. Acestea includ directiunea unui hotel care interzice menajerelor să vorbească într-o altă limbă decât engleza, deoarece acest lucru „ar jigni” oaspeții, sau proprietarul unui magazin care le cere clienților care vorbesc thailandeză „să vorbească engleză” sau „să se întoarcă în țara lor.”

În plus, amenințarea unei persoane cu chemarea agenților din Immigration and Customs Enforcement ca măsură dicriminatorie este considerată acum o încălcare a legii. „Amenințarea cu chemarea ICE atunci când este motivată de discriminare, utilizarea derogativă a termenului străin ilegal, precum și discriminarea bazată pe competențe limitate de limba engleză reprezintă un tratament discriminatoriu ilegal în temeiul Legii drepturilor omului din New York,” se precizează în mesajul oficial.

Printre altele, agenții ICE sunt însărcinați cu aplicarea legilor privind imigrația, iar raidurile lor împotriva imigranților ilegali au fost tot mai des criticate în ultima perioadă, în principal de activiștii liberali și democrații radicali.

Comisia a spus că „investighează în prezent patru cazuri care implică discriminare bazată pe amenințări de a chema ICE pentru a hărțui, amenința sau intimida o victimă.” Într-unul dintre incidente, unui proprietar i s-a cerut să plătească o amendă de 5.000 de dolari și despăgubiri de 12.000 de dolari ]n favoarea unui locatar pe care l-a amenințat cu ICE.

„Suntem mândri că am colaborat cu Comisia pentru drepturile omului din NYC pentru a produce și publica acest ghid important, în timp ce combatem retorica guvernului federal de politici xenofobe și inspirare a fricii care au amenințat sănătatea și starea de bine a comunităților de imigranți,” a declarat Bitta Mostofi, șefa Biroului pentru Afaceri pentru Imigranți din Primărie.

În luna iulie, președintele Trump a fost criticat vehement după ce le-a transmis unor membre din Congresul de la Washington, toate aparținând aripii radicale din Partidul Democrat, „să se întoarcă și să ajute la repararea locurilor complet stricate și infestate de crimă din care provin.” Liderul de la Casa Albă nu le-a numit pe cele patru, dar presa le-a identificat ca fiind Ilhan Omar (Minnesota), Rashida Tlaib (Michigan), Alexandria Ocasio-Cortez (New York) și Ayanna Pressley (Massachusetts.). Toate sunt cetățene americane și numai Omar s-a născut într-o altă țară, Somalia.

„În fața retoricii din ce în ce mai ostile la nivel național, vom face tot ce ne stă în puteri pentru a ne asigura că comunitățile noastre de imigranți valoroase vor putea trăi cu demnitate și respect, fără hărțuire și părtinire,” a declarat președintele Comisiei pentru Drepturile Omului, Carmelyn P. Malalis. „Ghidul de astăzi arată clar că nu există loc pentru discriminare în New York,” a precizat ea, în ceea ce analiștii perecep drept o respingere clară a politicilor administrației republican federale în ceea ce privește imigrația.\

Legea se aplică tuturor companiilor din oraș, inclusiv restaurantelor, cluburilor de fitness, magazinelor și cluburilor de noapte, precum și spațiilor publice, cum ar fi parcurile, bibliotecile, furnizorii de servicii medicale și instituțiile culturale.

O decizie criticată

Decizia oficialilor din metropola americană, cunoscută pentru politicile sale de stânga si progresiste, a fost însă criticată de multe voci, care susțin că încalcă drepturile consfințite prin Constituția Statelor Unite și cenzurează libertatea de exprimare. De altfel, criticii au notat că nu este prima dată când Comisia pentru drepturile omului din Primăria New York „a cenzurat” limbajul pe care îl consideră dăunător. De exemplu, comisia a adoptat anterior o prevedere care interzice angajatorilor și proprietarilor folosirea unor pronume de gen diferite de cele preferate de angajați și chiriași. Încălcarea acestor reglementări este pasibilă, de asemenea, cu o amendă de 250.000 de dolari în cazul în care contravenienții au un comportament „deliberat, excesiv sau rău intenționat.”

În plus, criticii susțin că nu este clar exact cum ar putea fi investigat și dovedit un presupus incident de discriminare, având în vedere că, în lipsa unor martori, ar fi cuvântul victimei împotriva celui al persoanei contraveniente.

Mai mult, multe voci susțin că noul ghid este susceptibil de abuz, deoarece va fi relative ușor pentru o persoană să susțină că a fost discriminată de angajator sau de proprietarul locuinței și să încerce să obțină despăgubiri nejustificate.

Anunțul Primărieri din New York a venit în timp contextul în care democrații au continuat să atace politicile Administrației Trump în chestiunea imigrației, în particular raidurile ICE împotriva imigranților ilegali. Politicienii democrați au avertizat de altfel americanii în ceea ce privește termenul de „strain illegal,” iar Ilham Omar, democrata din Minnesota, considerate una dintre reprezentatele aripii radicale ale formațiunii, a scris pe Twitter că „nimeni nu este un strain,” ca răspuns la o declarație făcută în iunie de președintele Trump, care a folosit acest termen.

Postul de televiziune FoxNews, care este în general favorabil administrației republicane, a precizat că agenția Associated Press și-a criticat reporterii că au folosit termenul „ilegal” pentru a descrie imigranții ilegali. Ghidul de stil al agenției de presă a fost actualizat în 2013 cu precizarea: „Cu excepția unor ghilimele directe esențiale pentru material, folosiți ilegal doar pentru a vă referi la o acțiune, nu o persoană: imigrație ilegală, dar nu și imigrant ilegal. Variațiile acceptabile includ domicilierea sau intrarea într-o țară în mod ilegal sau fără permisiunea legală.”

Dar, după cum a subliniat senatorul republican Ted Cruz (Texas) într-o postare pe Twitter, „străin ilegal” este termenul folosit de către legile federale americane. Fostul procuror general Jeff Sessions a îndrumat în mod special Departamentul de Justiție să nu folosească alți termeni în afară de „străin illegal,” despre care a spus că se bazează pe Codul Civil american. „Termenul fără documente nu are la bază Codul american și nu ar trebui folosit pentru a descrie prezența ilegală a unei persoane în țară,” a spus Sessions într-un e-mail transmis angajaților Departamentului Justiției în vara anului 2018, potrivit CNN.

De asemenea, Department of Homeland Security definește o persoană „străină” orice „persoană care nu este cetățean al Statelor Unite”.

Surse: New York Post, FoxNews, CNN, The Hill

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.