Decizie BOMBA în Parlament! Vești incredibile pentru milioane de români!

Camera Deputaţilor a votat azi cu privire la solicitarea grupului PNL de retrimitere, pentru două săptămâni, la Comisia de muncă a Ordonanţei de urgenţă privind majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii.

Camera Deputaților s-s reunit miercuri în plen pentru a discuta despre ordonanța care respinge majorarea graduală a alocației de stat pentru copii.

Cu o zi în urmă, Comisia pentru muncă și protecție socială a propus adoptarea proiectului de lege în forma prezentată de Senat, pentru a respinge ordonanța.

Varianta Guvernului
Camera Deputaţilor a respins însă miercuri solicitarea grupului PNL de retrimitere, pentru două săptămâni, la Comisia de muncă a Ordonanţei de urgenţă privind majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii.

În context, trebuie precizat că Guvernul dorește majorarea graduală a alocațiilor cu câte 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut de Legea nr 14/2020 şi cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei şi 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dintre 600 de lei şi 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 şi 18 ani, precum şi pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani.

Această creștere s-ar aplica începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021 – 2022 de două ori pe an, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie a fiecărui an; din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocaţiei cu rata medie a inflaţiei anuale.

PSD cere respectarea legii
De cealaltă parte, PSD solicită Executivului să respecte legea în vigoare, care prevedea dublarea alocațiilor pentru copii începînd cu data de 1 ianurie 2020. Legea a fost votată de Parlament și promulgată de Președintele României, dar guvernul a prorogat aplicarea ei, motivând lipsa de bani de la bugetul statului.

În încercarea de a nu crește alocațiile pentru copii, Guvernul Orban a apelat inclusiv la măsura de a contesta la Curtea Constituțională legea alocațiilor, motivând că actul normativ nu prevede și o sursă de finanțare a măsurilor pe care le aplică, așa cum cere legea.

CCR a respins însă demersul Guvernului Orban și decis că legea respectă Constituția României.

În consecință, executivul a ales varianta majorării eșalonate a alocații pentru copii, care să fie legiferată prin ordonanță de urgență.

Sursa: capital.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *