Decizia care va înfuria UE. Mutarea lui Viktor Orbán, fără precedent faţă de Ucraina

Ungaria nu va permite tranzitul armelor letale către Ucraina pe teritoriul său și nu va refuza petrolul și gazul rusesc. Această decizie a fost luată pentru siguranța poporului maghiar, a declarat ministrul de Externe Péter Szijjártó.

Ungaria nu permite folosirea teritoriului său pentru transferul de arme către Ucraina și nici nu va renunța la petrolul și gazele rusești. De asemenea, şi premierul ungar Viktor Orbán – care se confruntă cu alegeri parlamentare grele pe 3 aprilie – a insistat în ultimele zile că țara sa trebuie „să rămână în afara” conflictului și că Ungaria însăși nu va furniza arme vecinului său.

Această decizie este necesară pentru a garanta securitatea Ungariei și a comunității maghiare din Transcarpatia, a spus ministrul, referindu-se la o regiune din vestul Ucrainei care găzduiește comunități de limbă maghiară.

Ieri, la Summit-ul premierilor UE, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a repetat două cereri deja cunoscute: să se permită transferurile de arme prin țara noastră și, în același timp, să nu se mai cumpere gaze naturale și petrol din Rusia.

Citiți și:  Anunţul care cutremură omenirea după invazia lui Putin. Se schimbă harta Europei!

Înțelegem că oamenii sunt cel mai important lucru pentru președintele Ucrainei, dar pentru noi, securitatea Ungariei și a poporului maghiar este o prioritate de vârf.

Szijjártó a spus că guvernul ungar va face totul pentru a nu intra în război
Szijjártó a explicat că mișcarea de a face un pas în spate și de a nu permite livrărilor de arme să tranziteze teritoriul maghiar, este din motive de securitate națională.

De aceea, nu vom permite livrarea de arme prin teritoriul nostru. Aceste încărcături ar fi o țintă militară care trebuie distrusă și nu dorim să riscăm viața și siguranța poporului maghiar. În același timp, vom împiedică de asemenea poporul maghiar să plătească preţul războiului, a explicat el.

Mai mult, ministrul de Externe Szijjártó a declarat că Budapesta nu va renunța la petrol și gaze rusești, tot pentru binele populației maghiare.

Oprirea aprovizionării cu gaze naturale și petrol din Rusia va face imposibilă furnizarea de energie pentru Ungaria și, în același timp, va duce la o creștere bruscă a costurilor generale. Prin urmare, încă nu susținem extinderea sancțiunilor privind furnizarea de energie. Trebuie să stăm departe de acest război.

Citiți și:  Lovitură totală pentru Putin! Adevărul despre razboiul din Ucraina

Ungaria îşi pune pe primul loc cetățenii
Ungaria nu sprijină crearea unei zone de excludere a zborului deasupra Ucrainei, deoarece aceasta ar putea duce la lupte aeriene. Budapesta se opune, de asemenea, introducerii forțelor de menținere a păcii în Ucraina din cauza riscurilor declanșării unui război terestru.

Anunțul lui Szijjártó că Ungaria nu va permite tranzitarea armelor prin Ungaria a fost întâmpinată cu consternare printre experții în securitate.

În cazul unei escaladări a războiului provocat de Rusia care ar ataca țările NATO, Ungaria are obligația de a se alătura forțelor NATO și de a se expune oricum la atacurile rusești, a spus un fost oficial ungar, potrivit politico.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *