De Ziua Drapelului, Gheorghe Funar cere expulzarea maghiarilor din Romania

Ziua Drapelului naţional și manifestaţiile care au avut loc cu această ocazie au constituit un nou prilej pentru divergenţe etnice, sociale și politice. Gestul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei de a împărţi gratuit 350 de steaguri naţionale românești a fost privit de reprezentanţii din Sfântu Gheorghe ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania ca fiind o provocare la adresa populaţiei ungare din zonă. În schimb, deputatul PSD Horia Grama a declarat pentru ZIUAnews că nimeni „nu are dreptul să considere steagul naţional o provocare”. Dar cea mai dură reacţie a venit din partea secretarului general al PRM, Gheorghe Funar, care a cerut expulzarea populaţiei maghiare din ţara noastră.

„Este o altă obrăznicie ungurească. Nu are limite obrăznicia ungurilor și, până nu vor fi expulzați din România, nu se vor liniști. Noi sperăm să vină vremea când în Constituția revizuită să se includă un amendament pe care noi l-am propus: ‘sunt expulzați din România acei cetățeni care nu recunosc statul național unitar român, care aduc atingere simbolurilor naționale, care nu cunosc foarte bine, scris și vorbit, limba română’. Toți cei care sunt ostili statului român trebuie expulzați. Lumea e mare, Ungaria îi așteaptă, Europa, la fel. Mai sunt și alte continente unde se pot duce. Ei, de facto, dețin toate pârghiile de putere la nivel local. S-a adoptat și un amendament la Constituție, care le permite ca în baza Legii statutului minorităților naționale, lege care nu există, pentru că a fost respinsă în Parlament, să-și constituie organe executive proprii. În plus, nici președintele, nici Guvernul, nici Parlamentul nu mai pot lua în discuție vreo propunere de act normativ dacă nu au acordul scris al tuturor consiliilor celor 18 minorități. Ungurii speră că vor avea și de iure controlul asupra județelor Covasna și Harghita și nu mai au răbdare și se obrăznicesc chiar și astăzi, de ziua drapelului nostru național. Asta, pentru că toate partidele i-au luat, pe rând, la guvernare”, a declarat, în exclusivitate pentru ZIUAnews, secretarul general al PRM, Gheorghe Funar.

Citiți și:  HBO RENUNȚĂ LA PREMIEREA UNUI FILM ROMÂNESC PROVOCATOR PENTRU UNGURI

14_biserica_Valea_Mare

Deputatul PSD de Covasna, Horia Grama, a precizat că gestul IPS Ioan Selejan este unul patriotic și nimeni nu are dreptul să considere steagul național ca fiind o „provocare”. „Am fost acolo! IPS (n.red. – Ioan Selejan) a făcut un gest foarte frumos și patriotic! Nimeni nu are dreptul, în România, să considere steagul național ‘o provocare’!”, a declarat pentru ZIUAnews parlamentarul Horia Grama.

Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghita, prin IPS Ioan Selejan, a cumpărat doi kilometri de pânză, pentru a face 350 de steaguri naționale românești. Acestea au fost împărțite credincioșilor care au participat la începutul săptămânii la Mânăsirea Valea Mare din județul Covasna.

Citiți și:  HBO RENUNȚĂ LA PREMIEREA UNUI FILM ROMÂNESC PROVOCATOR PENTRU UNGURI

Președintele organizației municipale a Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Nemes Elod, a spus, citat de Mediafax, că gestul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei „este o acțiune de provocare față de populația majoritară din zonă, deci față de comunitatea maghiară (…) Aștept cu curiozitate să văd câți dintre românii care trăiesc aici vor arbora din aceste drapele. Nu este sigur că mulți vor răspunde pozitiv la această acțiune de provocare a bisericii ortodoxe”. De Claudiu Bran , Ruana Ceaușescu – Ziua News

IPS

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

LASA UN COMENTARIU