DE CE SE TEM STATELE UNITE DE SUCCESUL LUI PUTIN ÎN SIRIA?

presedintii-statelor-unite-si-rusiei_461397
Operaţiunile militare ale Rusiei în Siria continuă de mai bine de două săptămâni, însă Statele Unite se tem de o victorie a lui Putin.

Americanii și aliații lor își doresc să vadă acțiunile militare ale Moscovei din Siria că dau greș, deoarece un succes al Rusiei ar însemna o înfrângere zdrobitoare pentru Occident, afirmă Russia Today. Aceasta ar semnala, de asemenea, semnalul unui echilibru de putere, schimbându-se astfel hegemonia Statelor Unite din regiune.

Săptămâna trecută, Secretarul Departamentului Apărării al Statelor Unite, Ashton Carter, a prezis că intervenția Rusiei din Siria va fi un fel de bumerang, iar actele de terorism ar putea fi comise în viitor și ”pe pământ rusesc”. După numai câteva zile de la avertismentul lui Carter, autoritățile ruse au arestat la Moscova o celulă a jihadiștilor, care intenționa să efectueze atacuri teroriste. În această săptămână, ambasada din Damasc a Rusiei a fost lovită de două mortiere – un atac pe care ministrul de Externe rus Sergei Lavrov l-a condamnat, susținând că este unul de terorism.

De la începutul campaniei de bombardamente ale Rusiei în Siria, împotriva grupurilor teoriste, care a debutat pe 30 septembrie, Washingtonul și aliații săi au căutat prin toate mijloacele să discredieze intervenția. Președintele Statelor Unite Barack Obama a afirmat că operațiunea ”este sortită eșecului”, în timp ce prim-ministrul Marii Britanii David Cameron a declarat că acțiunea rusă este ”o gravă greșeală” din partea lui Putin.

Dar de ce este criticată intervenția Rusiei în Siria de către Occident? Deoarece grupările așa-zise de ”rebeli” moderați au fost sprijinite de către Occident, pentru răsturnarea regimului lui Bashar al-Assad. Un motiv pentru care Vestul ar vrea să vadă un eșec al intervenției ruse.

Rusia are ca scop distrugerea rețelelor teroriste din Siria, indiferent dacă acestea sunt asociate cu Statul Islamic sau cu multitudinea de mercenari afiliați grupării al-Qaeda. Dacă evaluăm conflictul ce a durează de patru ani în Siria, el este rezultatul unui război susținut sub acoperire de Occident pentru schimbarea regimului Assad. Generalul Michael Flynn, fostul șef al Agenției de Informații a Apărării din Statele Unite, a dezvăluit că administrația Obama a luat ”o decizie intenționată” de a sprijini grupările din Siria de opoziție, în scopul înlăturării regimului de la putere.

”Postere cu Putin sunt lipite pe autoturisme și panouri, în anumite regiuni din Siria și Irak, lăudând intervenţia rusă din Siria, una care va restabili echilibrul de putere din regiune”, a scris publicația americană The Washington Post.

3 comments

  1. Jurnalisti ar trebui sa faca cheta si s-ai dea de baut lui Putin….daca nu era el ce subiecte de mancat pleaca mai aveau ei?…….si motivul e altul nici-decum Siria……Cica Obama se oftica ca Putin are succes mai mare la gagici decat el….

    • Cum sa aiba Vladimir succes la gagici mai mare decat Barack, ca doar americanii au pus-o pe Prima Doamna in top 5 cele mai frumoase americance din istorie. Si sa mai zici ca pupincurismul e treaba romaneasca.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *