De ce plătesc romanii astăzi atat pentru un litru de benzină, cand Romania a avut prima sondă petrolieră din lume, prima rafinărie și a fost prima țară care a exportat benzină? Care este adevărul

Stiati ca Romania, prima tara petroliera din lume, a avut prima sonda, dar si rafinarie de ”aur negru”si a fost pioniera in exportul benzinei? Istoria ne demonstreaza, inca o data, ce putere, capacitate are tara noastra si ce comori se ascund pe aceste meleaguri.

Romania, prima tara petroliera din lume

Pe teritoriul Romaniei, urme de bitum au fost gasite inca din vremea razboiului daco-roman. In secolul al XV-lea, sunt mentionate, oficial, gropile de pacura de la Lucacesti, actualul oras Moinesti al judetului Bacau. Primele explotari ale titeiului sunt mentionate, 3 secole mai tarziu. La ”aurul negru” aveau acces marii domni, boierii bogati sau manastirile, pentru iluminat sau ungerea osiilor.

Arhiepiscopul credinciosilor catolici din Moldova, Marco Bandini, mentiona in anul 1646, in asa numitul Codex Bandini, cum satenii din Pacuri, Dofteana, Poieni si Mosoare foloseau titeiul drept leac. Si domnul Moldovei, Dimitrie Cantemir, va descrie exploatarea petrolului din aceasta regiune in Descriptio Moldaviae.

Zonele cele mai importante pentru inceputurile petroliere ale Romaniei sunt bazinul Trotus, Valea Tazlaului si Depresiunea Darmanesti.

Prima sonda, forata mecanic, a fost exploatata tot pe teritoriul Moldovei, in Poieni din Bacau, in anul 1861. Sonda reprezinta un punct de reper pentru petrolistii din Romania.

Lucacesti, prima sonda petroliera

In secolul al XIX-lea, in anul 1857, in satul Lucacesti se va da in folosinta prima sonda petroliera din lume. Aici existau si primele distilerii petroliere din lume-1837-1840, iar in anul 1844 se va deschide si cea de la Moinesti. Pentru aceste gazarii se folosea o metoda de extragere, asemenatoare cu cea folosita de tarani pentru obtinerea tuicii.

Prima rafinarie industriala

Romania mai nota o premiera mondiala a anului 1857. In orasul industrial, Ploiesti se inaugura prima rafinarie industriala, ”Fabrica de gaz”, ce apartinea fratilor Mehedinteanu(Theodor si Marin). Fabrica, dotata cu aparatura nemteasca, permitea obtinerea unui petrol lampant de calitate. Astfel, cei doi au reusit sa obtina concesiunea pe mai multi ani a iluminarii cu gaz a Ploiestiului si Bucurestiului. Odata cu deschiderea rafinariei, Ploiestiul devine ”capitala aurului negru” a Europei.

Romania, prima tara producatoare de petrol

Potrivit statisticilor internationale, Romania a fost prima tara din lume producatoare de petrol. In anul 1857 s-au inregistrat circa 275 de tone de petrol. Doi ani mai tarziu va fi urmata de America, iar in anii urmatorii de Italia, Canada si Rusia, 6 ani mai tarziu.

Citeste restul articolului aici.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile