De ce NU este posibilă suspendarea președintelui Klaus Iohannis:

Liderii coaliției de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, flutură tot mai intens steagul suspendării președintelui Klaus Iohannis. Câteva calcule destul de seci ne arată, însă, că PSD și ALDE se expun unui risc major, dacă vor proceda la suspendarea președintelui în plină vară.

Pentru a valida un referendum trebuie îndeplinit cu prag de prezență de 30%. În acest moment, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 30 iunie este de 18.903.900, a anunțat Autoritatea Electorală Permanentă.

Practic, PSD și ALDE trebuie să mobilizeze la vot 6,3 milioane de români, asta în condițiile în care este vară și oamenii sunt în concedii.

Nici nu mai luăm în calcul un eventual boicot al președintelui Klaus Iohannis și al partidelor de opoziție, care și-ar putea îndemna alegătorii să stea acasă, pe modelul lui Traian Băsescu din 2012.

Un alt calcul este anunțat chiar de Călin Popescu Tăriceanu. Pe lângă dificultatea de a aduce cetățenii la vot va fi la fel de greu să mobilizezi parlamentarii pentru un vot.

Citiți și:  Răsturnare de situație! Iohannis cere ca certificatul COVID sa NU fie obligatoriu la locul de muncă

„În același timp, și mi-am exprimat îngrijorarea și in cadrul coaliției, se pare că nu sunt suficiente voturi pentru a iniția acest demers, pentru că mulți parlamentari au plecat în vacanță, dar sigur că eu sper ca toată măsurile necesare să fie luate de către majoritate și atunci sigur că odată cu obținerea unei situați clare privind prezența putem să discutăm mai departe care sunt pașii care trebuie urmați”, a mai spus Tăriceanu.

Dacă va fi greu să-i mobilizezi pentru un vot în Parlament, mult mai dificil va fi să mobilizezi parlamentarii și liderii din teritoriu să ducă o campanie electorală de 30 de zile, în promovarea referendumului.

La toate astea se adaugă și costurile unei campanii electorale. Într-un an preelectoral, în care toată lumea strânge banii pentru europarlamentare și prezidențiale, un referendum de suspendare va fi extrem de costisitor și rămâne de văzut câți lideri locali vor investi într-un pariu cu șanse mici de reușită.

Citiți și:  Lovitură pentru Klaus Iohannis! Simion pregătește OPERATIUNEA

Nu în ultimul rând, trebuie să ținem cont și de sondajele de opinie. În ultimul sondaj CURS, Klaus Iohannis a ajuns la 43%, un grad de favorabilitate foarte mare. Este greu de crezut că un președinte cu un astfel de scor, înaintea unei campanii electorale, poate fi suspendat din funcție.

PSD și ALDE se supun unor riscuri extrem de mari, dacă vor proceda la suspendare. Un eventual eșec l-ar valida pe Klaus Iohannis și, practic, i-ar asigura al doilea mandat fără prea mari bătăi de cap. În schimb, pentru Liviu Dragnea ar fi primul mare eșec electoral, după două rânduri de alegeri în care a defilat cu PSD.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.