De ce are nevoie Ucraina de tiganii europeni?

Ucraina poate deveni un refugiu pentru sutele de mii de ţigani din Uniunea Europeană. Ţara şi-a luat obligaţia să-i adăpostească în cadrul acordului de asociere cu UE.

Decretul corespunzător a fost semnat de preşedintele Viktor Ianukovici încă din aprilie, iar acum expiră perioada de jumătate de an, acordată de şeful statului pentru elaborarea unei concepţii speciale cu privire la strămutarea ţiganilor şi adaptarea lor socială în Ucraina.

0

Detaliile legate de strămutarea ţiganilor vor fi examinate, cel mai probabil, în noiembrie, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Tocmai în cadrul acestei reuniuni poate fi semnat acordul de asociere a Ucrainei la UE.

„Problema ţiganilor, a fost întotdeauna dificilă pentru Europa, însă a devenit deosebit de stringentă după aderarea Bulgariei şi României la UE, în ianuarie 2007. Acest eveniment a fost atunci numit „căderea definitivă a Zidului Berlinului”. Însă se pare că acum nici Germania, nici Franţa nu sunt bucuroase de această „cădere”. Ţiganii nu s-au integrat în societatea europeană. Şatrele continuă să se mute dintr-un loc în altul şi să trăiască din ajutoarele sociale, care sunt plătite din buzunarele contribuabililor.

Autorităţile ucrainene sunt convinse că problema constă în discriminarea ţiganilor şi sunt pregătite să propună programul lor, care să asigure posibilităţi egale pentru participarea ţiganilor la viaţa socio-economică şi culturală a statului.

În Uniunea Europeană nu există o opinie univocă cu privire la ţigani. De exemplu, în Franţa, dezbaterea recentă a acestei probleme la nivel de miniştri s-a încheiat cu un scandal. Ministrul de Interne a propus ca ţiganii să fie expulzaţi din ţară, fapt pentru care a fost aspru criticat de unii colegi de-ai lui. În schimb, de partea ministrului de Interne sunt cei mai mulţi francezi. Europenii sunt pregătiţi să cheltuiască miliarde de euro din buget pentru strămutarea ţiganilor. Un astfel de program este realizat de Germania, Austria, Elveţia şi Danemarca. Dar de ce vrea Ucraina să-i primească pe toţi aceşti imigranţi problematici? La această întrebare ne răspunde Oleg Bondarenko, directorul Centrului Informaţional Ruso-Ucrainean.

„Ce părere aveţi, cine va primi dividende în acest caz? Fireşte, susţinătorii partidului rasist Svoboda, care vor spune că Ucraina este un loc de trecere pentru toţi. În general există o întreagă strategie referitoare la transformarea lui Oleg Tiagnibok în principalul concurent al lui Ianukovici la alegerile prezidenţiale din martie 2015. Această tehnologie este elaborată de administraţia lui Ianukovici şi este clar că, în orice caz, Ianukovici va câştiga alegerile în faţa lui Tiagnibok”.

Partidul naţionalist Svoboda, condus de Tiagnibok, deja a câştigat 37 de locuri în Rada Supremă, în timpul alegerilor legislative anterioare. Reiese că Ucraina are nevoie de ţigani. Cel puţin, de ei are nevoie preşedintele ţării. De Anna Hrustaliova – Vocea Rusiei

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile