De ce cutremurul de duminică dimineaţă a fost mai puternic? Explicaţia seismologilor români

Cel mai mare cutremur din ultimii 14 ani a lovit, duminică dimineață, România. 5,8 pe Richter. Mai multe judeţe din ţară s-au zguduit timp de 15 secunde. Din fericire, singurele pagube au fost materiale.

La ora 03:38, în noaptea de sâmbătă spre duminică, România s-a mişcat timp de 15 secunde. Cutremurul a avut 5,8 pe Richter şi s-a produs la o adâncime de 150 de kilometri, resimţindu-se puternic şi la suprafaţă.

De ce a fost un cutremur mai mare faţă de precedentele

Cutremurul a venit după o perioadă cu activitate seismică extrem de redusă, spun specialiștii români.

MIRCEA RADULIAN, director ştiinţific INFP: O activitate scăzută înseamnă, automat, o tensiune acumulată şi, în acest fel, ea a fost eliberată în acest cutremur. Nu avem motive să ne îngrijorăm zilele următoare. 

De ce nu e folosit Ro-alert

În urma seismului de sâmbătă noapte, nu au fost victime, dar au curs controversele. Sistemul Ro-Alert nu a anunţat populaţia de producerea cutremurului. Nici nu era prevăzut pentru asta.

RAED ARAFAT, secretar de stat MAI: Se foloseşte Ro-alert atunci când ştim şi putem să anunţăm cu un timp înainte pe diferite tipuri de dezastre, dar în niciun caz pentru cutremur. Cu câteva secunde înainte înseamnă să produci panică.

Ce ar însemna o alertă de cutremur cu 10-15 secunde înainte de producerea lui?

RAED ARAFAT, secretar de stat MAI: Oamenii să fugă imediat să iasă din bloc. Să creadă că ei pot să coboare trei scări sau trei etaje în zece secunde. Sau să ia liftul şi să îi prindă cutremurul în mijlocul scărilor sau în lift. 

Reacţia în caz de cutremur major

Ideal este, atunci când simţiţi un cutremur, să vă îndreptaţi către cel mai sigur loc din casă, un perete de rezistenţă spre exemplu şi să aveţi, la îndemână, telefonul şi, dacă puteți pregăti din timp, un rucsac cu alimente neperisabile, apă, o lanternă şi un fluier.

Chiar dacă s-au făcut zeci de Campanii de informare, mulţi români recunosc că nu ştiu ce au de făcut în caz de cutremur.

Seismul de 5,8 pe Richter vine la doar o săptămână de la finalizarea celui mai mare Exerciţiu Naţional în caz de cutremur.

RAED ARAFAT, secretar de stat MAI: Sunt lucruri care clar, trebuie făcute, ca să îmbunătăţim reacşia noastră. Şi să îmbunătăţim procedurile pe care le avem. 

Un raport final va fi întocmit în următoarele zile. Apoi, vor fi adoptate şi măsuri suplimentare de reacţie în caz de cutremur.

Pagube în București

În Bucureşti, faţada unul balcon s-a prăbuşit pe trotuar.

„Aici a căzut balconul, de la etajul 1. Suntem în jur de 30 de persoane. Putea să cadă să moară o grămadă de lume. Cine răspundea? Nimeni nu răspunde!”, este reacţia celor care locuiesc în zonă.

Clădirea are aproape 50 de ani şi n-ar fi fost reabilitată niciodată.

Vina e a proprietarilor sau cine locuieşte, că n-au făcut ce trebuie acolo. Trebuie consolidat că altfel normal că o să cadă acolo, spun vecinii.

În aceeaşi zonă, mai multe cărămizi dintr-un coş de fum s-au desprins şi au distrus o maşină parcată pe marginea drumului. Tot o clădire care nu ar fi fost reabilitată niciodată. Aşa cum sunt cele mai multe în Centrul Vechi al Capitalei. Acolo unde sâmbătă noapte petreceau mii de oameni. Mulţi n-au simţit seismul şi nici n-au înţeles pericolul.

VEZI SI: Postarea care a INGROZIT ROMANIA. Iata cine a anunțat cutremurul de azi-noapte inca din luna August

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

LASA UN COMENTARIU

Citiți și:  Un nou cutremur în România. Ce magnitudine a avut și unde s-a simțit