De ce cumpără autoritățile ADRENALINA înaintea începerii vaccinării anti-COVID la copii de 5-11 ani

 

 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, marți, 16 noiembrie Hotărârea numărul 103 privind achiziționarea a 4.000 de dispozitive preumplute cu adrenalină de uz pediatric, necesare desfășurării în siguranță a vaccinării anti-COVID a copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani.

”Se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate constând în dispozitive preumplute cu adrenalină de tip „EpiPen150Junior” de uz pediatric necesare desfășurării în siguranță a procesului de vaccinare a populației din grupele de vârstă 5-11 ani împotriva COVID-19”, se arată în Hotărârea nr. 103, adoptată marți de CNSU.

”Se propune ca, pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării produselor prevăzute la art. 1, să fie alocate la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora”, se mai precizează în Hotărârea citată.

Președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, că autorizarea vaccinării anti-COVID a copiilor de 5-11 ani este așteptată pe 25 noiembrie din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), iar în România au început pregătirile pentru imunizarea copiilor din această categorie de vârstă.

Ce este „EpiPen150/Junior”
EpiPen este o soluție sterilă în stilou preumplut pentru injectarea de urgență în mușchi (intramuscular). Este utilizat pentru tratamentul de urgență al reacțiilor alergice severe (anafilaxie), cauzate de alergeni, de exemplu alimente, medicamente, înțepături sau mușcături de insecte sau induse de exercițiul fizic sau de cauze necunoscute. Stilourile injectoare EpiPen sunt destinate pentru administrare imediată la pacienți care prezintă un risc crescut de anafilaxie, inclusiv persoanele cu antecedente de reacții anafilactice.

Simptome care semnalează apariția unei reacții anafilactice includ: senzație de mâncărime a pielii, erupții pe piele (o urticarie), înroșire a feței, umflare a buzelor, gâtului, limbii, mâinilor și picioarelor, respirație șuierătoare, răgușeală, greață, vărsături, crampe abdominale și, în unele cazuri, pierderea conștienței.
Substanța activă conținută în stiloul preumplut (pen) este adrenalina, care este un medicament adrenergic.
Acesta acționează direct asupra sistemului cardiovascular (inimă si circulația sângelui) și respirator (plămâni), contracarând efectele potențial letale de anafilaxie prin constricția rapidă a vaselor de sânge, relaxarea mușchilor de la nivelul pieptului pentru a îmbunătăți respirația și bătăile inimii, potrivit prospectului.

Sursa: gandul.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *