“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
ECONOMICNOUTATIOPINII

De ce bat barbarii cu atâta forță la porțile civilizației?

Economistul Bogdan Glăvan face o radiografie a lumii actuale, concluzionând că „adevărata noastră luptă nu este lupta contra Hamas sau contra lui Putin, ci lupta pentru demnitate umană, pentru libertate, pentru păstrarea prejudecăților (capitalul moral) care secole la rând au ținut în frâu demonii”. În opinia sa, diferența dintre barbari și lumea civilizată s-a micșorat foarte mult.

Islamic flag white house 500x372 1 jpg

„De ce bat barbarii cu atâta forță la porțile civilizației? Deoarece diferența/distanța economică, culturală, militară și politică dintre barbari și lumea civilizată s-a micșorat foarte mult.

Sunt două motive:

1. Așa cum am spus la începutul războiului din Ucraina, libertatea, capitalismul și globalizarea au adus un progres nemaiîntâlnit pentru toți: și pentru oameni civilizați, dar și pentru barbari. Astăzi, diferite tiranii de pe glob au căpătat suficientă putere economică și militară pentru a-și rânji colții.

2. Lumea civilizată a slăbit. Principala componentă a acestei slăbiciuni este slăbiciunea morală. Pare că mulți cetățeni și-au pierdut busola morală sau că nu mai dau doi bani pe ea. Apoi slăbiciunea educațională: tinerii sunt imbecilizați (expresia aparține unui celebru pedagog). Oamenii nu mai prețuiesc libertatea și nu înțeleg că drepturile vin la pachet cu responsabilitatea; fiecare vrea să trăiască pe spinarea altuia.

refugiati2 610x300 1 jpg

Capitalismul a fost înlocuit cu un sistem oligarhic, de cumetrie sau fascist care, în loc să promoveze bunăstarea generală, creează privilegii la tot pasul pentru potențații vremurilor. Gândirea critică și libertatea de expresie sunt reduse la tăcere pe principiul fierberii broaștei; cedăm tot mai mult din spațiul nostru intim actorilor politici care visează la un socialism planetar. Pe scurt, în loc să-și păstreze tradițiile, lumea civilizată i-a copiat pe barbari. Să nu uit: chiar am deschis granițele barbarilor; i-am sponsorizat.

Barbarii sunt deosebit de puternici („lumea multipolară”), iar societatea civilizată este deosebit de dezagregată, de polarizată, de fragilă.

Migranti afgani

Dacă nu ținem cu dinții de sursele civilizației, vom sfârși mai devreme sau mai târziu sub tiranie. Și, în fond, mi-e indiferent dacă sfârșesc sub tirania unui Putin sau sub tirania unui impostor local. Adevărata noastră luptă nu este lupta contra Hamas sau contra lui Putin, ci lupta pentru demnitate umană, pentru libertate, pentru păstrarea prejudecăților (capitalul moral) care secole la rând au ținut în frâu demonii ce își au sălașul în fiecare dintre noi”, a scris Bogdan Glăvan pe pagina sa de Facebook.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.