Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
GENERAL

De ce acte vor avea nevoie românii care vor să lucreze în Marea Britanie după Brexit

re5

Începând din ianuarie 2021, când se va încheia perioada de tranziție în care Regatul Unit și Uniunea Europeană vor negocia un nou acord post-Brexit, cetăţenii străini care vor să lucreze în Marea Britanie vor avea nevoie de un permis de muncă. Este şi cazul românilor care vor dori să facă acest lucru. În plus, turiștii din țările UE vor trebui să aibă o viză electronică, luată cu cel puțin trei zile înainte de plecarea spre Marea Britanie.

În urma deciziei Marii Britanii de a părăsi UE, cetățenii europeni trebuie să își înregistreze statutul rezidențial la ministerul britanic de interne ca să poată rămâne pe insulă. Astfel, români care se vor muta în Marea Britanie până la finalul anului 2020 vor putea să ceară un permis de ședere temporară, care le garantează șederea până la împlinirea celor cinci ani necesari obținerii permisului permanent. Cetățenii UE aflați în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020 au termen până la 30 iunie 2021 pentru a depune cerere de statut stabilit sau prestabilit.

Potrivit statisticilor oficiale, până acum, aproape 2,8 milioane de cetăţeni europeni au primit dreptul de a trăi şi a munci în Regatul Unit după Brexit. Cele mai multe cereri de rezidență au fost primite din partea cetățenlor polonezi – 512.300, urmați de cetățenii români – 435.700 (24.700 în decembrie 2019), italieni 291.000, portughezi 231.100, spanioli, 171.300, lituanieni 139.400, bulgari 139.000.

Regatul Unit nu-i va expulza automat pe cetăţenii europeni care nu au cerut obţinerea statutului de rezident în această ţară după Brexit, a declarat vineri coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, după o întâlnire avută în ziua anterioară cu o delegaţie a guvernului de la Londra, din care a făcut parte şi ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, potrivit Reuters.

Verhofstadt a spus că a primit asigurări la această întâlnire că cetăţenii europeni care nu au cerut un statut de rezident în Regatul Unit până la data limită, iunie 2021, vor beneficia de o perioadă de graţie în care vor putea să-şi legalizeze statutul. Conform schemei de legalizare a şederii în Regatul Unit post-Brexit, cetăţenii europeni care dovedesc că au avut reşedinţa cel puţin cinci ani în această ţară primesc statutul de rezident permanent (settled status), ceilalţi putând obţine statutul de rezident temporar (pre-settled status), care poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reşedinţă în Regatul Unit. Oficialii de la Lndra susţin că schema de înregistrare le va oferi posesorilor un statut digital sigur care le va atesta drepturile şi va face legătura cu paşaportul sau cartea lor de identitate.

Permise de lucru şi paşapoarte biometrice

Cu noua lege a imigrației, intrarea în Marea Britanie după Brexit nu va mai fi posibilă doar cu cartea de identitate, vizele și pașapoartele electronice urmând să fie necesare cel mai probabil după o perioadă de tranziţie de 11 luni, deci începând cu 1 ianuarie 2021. Pentru a obține o viză electronică, de fapt, va fi necesar un pașaport biometric, care va fi solicitat la vamă. O viză turistică va dura doar 3 luni, iar pentru a rămâne în Regatul Unit după 90 de zile, va fi necesar un permis de muncă.

În ce priveşte viza de lucru, se aşteaptă o înnăsprire a condiţiilor pentru obţinerea acesteia, cu excepţia muncitorilor calificaţi. Pentru anumite categorii profesionale, cum sunt medicii, cercetătorii sau profesorii, este posibilă obţinerea unei vize de durată medie-lungă (5 ani) înainte de a putea face demersurile pentru rezidenţă. În schimb, alte categorii de lucrători, precum cei care lucrează ca barmani, chelneri, bucătari, cameriste și altele meserii similare, situaţia s-ar putea să fie mai dificilă, în sensul că vor trebui să dovedească faptul că au un contract de muncă valabil pe teritoriul britanic.

Ambasada Marii Britanii la Bucureşti precizează că cetățenii europeni care doresc să continue să locuiască în Marea Britanie după data de 31 decembrie 2020, trebuie să aplice pentru EU Settlement Scheme. Astfel, există 2 tipuri de statut pentru cetățenii europeni, care se raportează la perioada de ședere continuă petrecută în Marea Britanie, în funcție de care se va determina statutul, care poate fi:

1.1. Statutul de settled (Settled Status)

Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mullt, vor fi eligibili pentru Settled Status. Dacă obțineți Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

1.2. Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status)

Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani de zile consecutivi, vor fi eligibil pentru Pre-Settled Status. Dacă primiți Pre-Settled Status, veți putea să locuiți în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, care o să vă acorde timpul necesar pentru a fi eligibil pentru a obține Settled Status. Dacă obțineți pre-Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, dupa cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplicați pentru Settled Status, care NU va fi acordat automat”, precizează Ambasada UK de la Bucureşti.

Atenţie la asigurarea medicală

După Brexit, cardurile europene de asigurări de sănătate înregistrate în UE nu vor mai fi valabile. Într-un FAQ al UE privind posibilitatea Brexit-ului se menţionează faptul că cetățenii UE nu vor mai putea avea acces la asistența medicală în Marea Britanie cu cardul lor de asigurare de sănătate european: „Verificaţi împreună cu propria compania de asigurări dacă cheltuielile medicale de urgență sunt rambursate într-o țară din afara UE. Dacă nu sunt, puteți decide să încheiaţi o asigurare privată de călătorie”.

Cu toate acestea, pe parcursul perioadei de tranziție (care ar trebui să se extindă până la 31 decembrie 2020), nu este planificată nici o modificare în ceea ce privește îngrijirile de sănătate, noile reguli urmând să fie stabilite pe baza acordurilor ce vor fi încheiate între Marea Britanie și UE la sfârșitul perioadei de tranziție.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Articole conexe

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.