Datele noastre personale, fiecare click, like sau preferinta pe Facebook, adunate si vandute de entitati care ne urmaresc activitatea online

date-personale

România rămâne o ţara în care datele personale sunt vândute pe piaţa neagră. Există sute de anunţuri online cu „baze de date” cu numere de telefon, mailuri sau chiar CNP-uri scoase la vânzare.

În spatele oricărui site popular există firme care adună „urmele” pe care le lăsăm, inconştient, pe internet. Totul, în numele marketingului şi al publicităţii. Se numesc „data brokers” – brokeri de date.

Marfă pe piaţă

Potrivit mediasinfo.ro, pe internet, într-un singur minut, omenirea generează un munte de informaţii. La fiecare 60 de secunde sunt trimise peste 200 de milioane de emailuri, 72 de ore de imagini video noi sunt încarcate pe Youtube, Google primeşte peste 4 milioane de comenzi de căutare. Milioane de oameni spun ce simt, ce cred, ce gândesc. Această avalanşă de informaţii este numită de specialişti „Big Data” şi a creat o adevărată cursă după profit.

În spatele acestui fenomen, cei 2,4 miliarde de utilizatori de internet au devenit o „marfă” pe piaţa datelor personale.
În SUA, afacerile brokerilor de date se ridica la miliarde de dolari anual. În România, domeniul este încă la început. În spatele celor mai multe site-uri populare, zeci de companii folosesc tehnologii de colectare a informaţiilor despre utilizatori pentru a oferi publicitate cât mai bine plasată. Ce vor sa afle?

Potrivit mediasinfo.ro, în principal, „sunt datele despre comportamentul nostru online. Faptul ca am vizitat anumite site-uri, faptul ca am comandat anumite produse, că am urmărit un film, că ne-am oprit şi de ce ne-am oprit şi ce secvenţe am reluat. Am folosit e-mailul, cât de mare este e-mailul, cât de mare este grupul nostru de prieteni, câţi prieteni avem în reţelele sociale, ce poze punem, ce poze vizionăm pe reţelele sociale. Toate datele astea, de fapt, ne creează un profil virtual. Ceea ce caută data brokerii, de fapt, sunt profilele noastre virtuale şi modul în care pot fi exploatate”.

Tone de informaţie

În ultimele luni, Autoritatea Naţională pentru Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal – instituţţia care are în grijă protecţia identităţii utilizatorilor online în România – a demarat un control asupra felului în care se fac profilurile online ale clienţilor din Romania.

Dacă în prezent domeniul este încă la început în România, la nivel mondial există o întreagă dezbatere despre graniţa dintre dreptul la intimitate şi marketingul bazat pe date personale.

Recent, Curtea Europeana de Justiţie a decis că orice utilizator are „dreptul de a fi uitat”. Mai precis, giganţii IT vor fi obligaţi să ştearga anumite date cu caracter personal. De altfel, la nivelul Uniunii Europene se discută de câţiva ani despre adaptarea legislatiei privind protecţia datelor.

Numai în ultimii doi ani, omenirea a generat mai multa informaţie decât în toată existenţa ei de până acum. Iar cifrele continuă să crească. În aşteptarea unor legi clare, explozia informaţională rămâne o sursă de profit pentru cei care sapă, secundă de secundă, prin viaţa privată a milioane de persoane. De pe Evenimentul Zilei

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *