Cutremur. Trei seisme au lovit România. Experții INFP, în ALERTA

Cutremur în România. O serie de trei seisme a lovit țara joi. Intensitatea acestora a variat de la 2,4 grade până la 2,8 grade pe scara Richter.

Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) transmite: In ziua de 14/03/2019 la ora 13:36:49(ora Romaniei) s-a produs in Zona seismica Vrancea, judetul Vrancea un cutremur cu magnitudinea 2.4 pe scara Richter, la adancimea de 80km.

Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Nehoiu(39km), Covasna(52km), Odobești(53km), Buzău(53km), Râmnicu Sărat(55km).

In ziua de 14/03/2019 la ora 12:31:02(ora Romaniei) s-a produs in Zona seismica Vrancea, judetul Buzau un cutremur cu magnitudinea 2.6 pe scara Richter, la adancimea de 114km.

Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Nehoiu(15km), Mizil(46km), Covasna(47km), Întorsura Buzăului(49km), Vălenii de Munte(52km).

In ziua de 14/03/2019 la ora 05:01:29(ora Romaniei) s-a produs in Serbia un cutremur cu magnitudinea 2.8 pe scara Richter, la adancimea de 5km.

Citiți și:  ULTIMĂ ORĂ Cutremur IMPORTANT în România, in urma cu putin timp

„În cazul unui cutremur, noi avem rol de informare privind parametrii cutremurului în timp real. Practic, putem anunţa autorităţile cu 25 de secunde înainte de a veni unda puternică în Bucureşti, după aceea se primesc parametrii cutremurului, cum a fost şi cel din scenariu, de 7,5 grade la adâncimea de 140 de kilometri. Noi putem estima care a fost distribuţia intensităţior în teritoriu, faţă de zona epicentrală, astfel încât, în funcţie de intensitate, putem estima pagubele la clădirile civile.

Zona Vrancea este cea mai afectată privind felul de percepţie al cutremururelor şi intensitatea la nivel de localităţi. După aceea se distribuie către Buzău, către nord.

Citiți și:  CUTREMUR in Romania

Dacă seismul ar fi noaptea, toată populaţia s-ar găsi în clădirile rezidenţiale şi atunci numărul victimelor ar fi mult mai mare faţă de situaţia când cutremurul s-ar produce ziua şi toată lumea ar fi la serviciu. După cum ştiţi, şcolile sau instituţiile publice sunt construite la un nivel de intensitate ridicat faţă de clădirile rezidenţiale.

Pe partea de prevenţie, ar fi bine să se pună accentul privind cum ne comportăm la cutremur. Să nu ieşim din clădire când simţim cutremurul, să căutăm locul cel mai sigur din locuinţa noastră”, a precizat Corina Matlinschi, specialist la Institutul pentru Fizică a Pământului, la Antena 3.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.