“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
GENERAL

CUTREMUR la Bruxelles. Von der Leyen, amenințată cu moțiune de cenzură

 

viata personala a ursulei von der leyen

Trei lideri politici din grupul Renew Europe din Parlamentul European au cerut luni, 6 iunie, să supună votului eurodeputaților o moțiune de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene, criticând-o pentru că a dat undă verde Planului de Redresare și Reziliență a Poloniei, în ciuda deficiențelor Varșoviei în ceea ce privește statul de drept.

Moțiunea de cenzură depusă împotriva președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, poate să fie supusă la vot în plen doar dacă strânge mai întâi semnăturile a cel puțin o zecime dintre eurodeputați, adică a 70 de parlamentari europeni.

Textul moțiunii de cenzură a fost pregătit de olandeza Sophie in’t Veld, împreună cu fostul premier belgian Guy Verhofstadt și cu spaniolul Luis Garicano, vicepreședinte al grupului Renew Europe, din care face parte și delegația franceză LREM.

În cazul în care președinta Comisiei Europene, „va continua să refuze să aplice în mod serios regulile de condiționalitate privind statul de drept”, care vizează să condiționeze plata fondurilor europene de respectarea strictă de către statele membre a drepturilor fundamentale în materie de justiție, „ne retragem sprijinul”, a declarat Guy Verhofstadt.

Scandal la Bruxelles din cauza legilor justiției poloneze
Tot scandalul a pornit după ce Comisia Europeană a dat undă verde miercurea trecută Planului de Redresare și Reziliență al Poloniei, în valoare de 35,4 miliarde de euro, care a fost blocat de mai bine de un an din cauza deficiențelor invocate la Varșovia în ceea ce privește independența justiției. Totuși, cei trei lideri ai Renew Europe consideră insuficiente acțiunile Poloniei, printre care se numără și ridicarea suspendării unui judecător și votul din Parlamentul polonez pentru desființarea camerei disciplinare care ar fi trebuit să controleze judecătorii.

Condițiile cerute de Comisia Europeană „nu corespund cerințelor Curții Europene de Justiție (CJUE) și nu răspund refuzului autorităților poloneze de a recunoaște primatul dreptului UE”, în timp ce Varșovia „nu arată nicio intenție (…) de a restabili pe deplin independența sistemului judiciar”, a susținut olandeza Sophie in’t Veld, acuzând-o pe Ursula von der Leyen că a „creat o problemă politică majoră”.

Tensiuni privind moțiunea redactată împotriva Ursulei von der Leyen
În timpul votului din cadrul Comisiei Europene, doi grei ai executivului european, daneza Margrethe Vestager (centristă din grupul Renew Europe) și olandezul Frans Timmermans (social-democrat din S&D), ambii vicepreședinți ai executivului, s-au opus aprobării banilor europeni pentru Polonia. „Comisia (Europeană – n.r.) este conștientă că soluțiile anunțate de autoritățile poloneze sunt de natură pur cosmetică”, a susținut Guy Verhofstadt.

Pentru a fi adoptată în Parlamentul European, o moțiune de cenzură trebuie să fie aprobată cu două treimi din voturile exprimate. Oficialii și purtătorii de cuvânt ai diferitelor grupuri politice (Verzii, S&D, Renew Europe și PPE – dreapta pro-europeană și prima forță în Parlamentul European) s-au arătat rezervați în a se exprima cu privire la opțiunile de vot. Ei au susținut, potrivit Agenției Naționale de Presă, că își vor exprima părerea după ședințele care vor avea loc luni după-amiază la Strasbourg.

Cu toate acestea, Iratxe Garcia Perez, președintele S&D, a cerut săptămâna trecută ca orice plată prin intermediul Planului de Redresare și Reziliență să fie reținută și să fie acordată doar dacă Polonia îndeplinește „toate condițiile” stabilite de CJUE. Reprezentanții grupului politic Verzii și-au exprimat „îngrijorările serioase” cu privire la acest subiect.

Sursa: evz.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.