CUTREMUR în sistemul bugetar: Există angajați care cumulează ilegal pensia cu salariul!

Un caz incredibil a fost descoperit la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Galați, în urma unui control al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galați. Concret, 18 angajați au cumulat pensia cu salariul timp de câteva luni, ilegal, fără să anunțe filiala ANIF Galați că s-au pensionat. Bugetul.ro l-a contactat astăzi pe directorul ANIF, Constantin Ștefan. Șeful Angenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare a declarat, pentru Bugetul.ro, că și în alte instituții de stat e posibil să existe astfel de cazuri. Totuși, Constantin Ștefan ne-a subliniat că în instituția sa acest caz este unul fără precedent. Totodată, directorul ANIF a precizat, pentru Bugetul.ro, că dorește să încheie un protocol cu Casa Națională de Pensii Publice, pentru ca astfel de situații să nu se mai repete.

Cum s-a putut întâmpla una ca asta?

„Ei nu au anunțat filiala că și-au depus dosarul de pensie. Din păcate, s-a întâmplat acest lucru și, dacă nu ar fi existat controlul acela de la ITM, s-ar fi continuat situația asta neplăcută.

Drept urmare, s-a dispus de către directorul de filială încetarea raporturilor de muncă și încheierea Contractelor Individuale de Muncă.

Îmi pare rău să spun acest lucru, pentru că oameni care și-au desfășurat activitatea în ANIF, unii chiar de pe băncile școlilor plecați direct în ANIF, așa au înțeles ei să respecte instituția în sine. Nu vorbim de persoanele care conduc instituția.

Drept urmare, astăzi am solicitat la Serviciul Resurse Umane și Serviciul de Contencios-Administrativ să creioneze o solicitare către Casa Națională de Pensii să vedem în ce măsură putem încheia un protocol în care să ne putem pune la dispoziție date prin care să se evite pe viitor acest gen de discuții”, a explicat, pentru Bugetul.ro, directorul ANIF, Constantin Ștefan.

„O situație fără precedent la ANIF”
Practic, aceasta este o situație fără precedent?
„Efectiv, la noi nu s-a mai întâmplat. Asta a fost pentru mine suprinzător, că persoane care au ajuns la vârsta de pensionare și au dorit să-și continue activitatea au făcut cerere și li s-a aprobat, pentru că ANIF-ul are nevoie de specialiști. Și tocmai ei, oameni cu pregătire, au făcut acest lucru.

Să nu anunți că, domne, sunt acum în prag de pensie, dar vreau să continui activitatea. E dureros pentru noi, dar asta este realitatea”, ne-a spus șeful ANIF.

Există suspiciuni că cei de la conducerea teritorială ar fi știut acest lucru?

„Nu pot să suspicionez, pentru că și eu m-am gândit la faptul că, probabil, au solicitat o adeverință de venituri. Da, dar adeverința de venituri puteau să o solicite pentru orice. N-avea de unde să știe Serviciul Personal de la noi, de la Filială, că respectivul își face dosarul de pensionare și obligația este a lui, conform legii, să anunțe că a ieșit decizia de pensie și dorește să rămână la pensie sau dorește să-și continue activitatea. Deci, nu pot să-i suspicionez pe colegii mei, așa cum nu i-am suspicionat nici pe respectivii domni.

Mulți dintre ei au ieșit la pensie nu la limită de vârstă. Deci, cu atât mai mult, au avut facilitatea de reducere a vârstei de pensii. Cu atât mai mult, oamenii din filială n-ar fi avut de unde să știe că, domnule, ăsta a beneficiat de ceva reduceri și are o vârstă de pensionare redusă.

Au avut, probabil, grupă, au beneficiat de alte reduceri de vârstă de pensionare și au acționat ca atare. Din păcate, asta este”, a precizat, pentru Bugetul.ro, Constantin Ștefan.

Sursa: bugetul.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!