Cutremur in Europa dupa ANUNTUL fostului său consilier pentru Siguranță Națională: Trump ar putea retrage SUA din NATO

Donald Trump ar putea retrage Statele Unite din NATO dacă obţine un nou mandat, afirmă John Bolton, fost consilier prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, catalogându-l drept o “anomalie” politică pe actualul lider de la Casa Albă, potrivit Mediafax.

“Donald Trump este o anomalie”, a declarat John Bolton într-un interviu acordat publicaţiei germane Handelsblatt. John Bolton a criticat în mai multe rânduri planul preşedintelui Donald Trump de reducere a efectivelor militare americane din Germania.

Însă fostul consilier prezidenţial avertizează că Donald Trump ar putea decide retragerea Statelor Unite din Alianţa Nord-Atlantică. “O retragere a SUA din NATO este considerată un lucru bun doar de câţiva politicieni republicani. Însă, în cazul în care Trump va fi reales, aceste limitări ar putea dispărea. Cine ştie ce ar mai putea face în al doilea mandat?!”, atrage atenţia John Bolton, îndemnând ţările europene să se adreseze mai degrabă Congresului în problemele diplomatice cu SUA.

Citiți și:  Care sunt cele două trasee pe unde ar intra Rusia în România în cazul unei invazii terestre

“Dacă se va ajunge la o retragere a SUA din NATO sau la alte reduceri ale efectivelor militare din Europa, cred că atât democraţii, cât şi republicanii pot exercita o opoziţie puternică. Prin urmare, i-aş sfătui pe europeni să se adreseze mai bine Congresului SUA”, a subliniat Bolton.

“Decizia lui Trump de retragere a unui număr de militari din Germania arată lipsa înţelegerii perspectivei strategice. Transmite semnalul greşit adversarilor şi îi lasă pe aliaţii noştri vulnerabili în faţa ameninţărilor globale din ce în ce mai mari. Pur şi simplu, este inacceptabil”, a declarat John Bolton săptămâna trecută.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat luna trecută că armata americană va diminua numărul militarilor din Germania. Secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat săptămâna trecută că vor fi retraşi 11.900 de militari americani. Dintre aceştia, 6.400 vor reveni în Statele Unite, iar restul vor fi mutaţi în alte ţări membre NATO – Italia, Belgia, Polonia şi ţările baltice. În Germania vor rămâne 24.000 de militari americani.

Citiți și:  Putin a pus ochii pe România! Mesaj DUR de la Kremlin: Ne-au înşelat grosolan

Donald Trump a criticat în mai multe rânduri state europene, în principal Franţa şi Germania, pentru contribuţiile bugetare insuficiente la bugetul NATO.

Sursa: stiripesurse.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *