Cutremur in Europa. Amenintarile lui Lukasenko trimit o unda de SOC

Aleksandr Lukaşenko ripostează extrem de dur la sancțiunile impuse de Bruxelles. Liderul de la Minsk amenință fățiș Uniunea Europeană, în fața valului de critici și de sancțiuni care au urmat deturnării avionului irlandez.

Aleksandr Lukaşenko ripostează extrem de dur la sancțiunile impuse de Bruxelles, amenințând că va lua la rândul său măsuri împotriva țărilor din UE.

Lukaşenko susține în continuare că a acționat legal în chestiunea avionului deturnat, negând că acțiunea ar fi avut vreo legătură cu jurnalistul disident aflat în avion.

Aleksandr Lukaşenko ripostează extrem de dur. Amenință țările din UE
Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a amenințat că va inunda Europa cu migranți și droguri, ca răspuns la sancțiunile țărilor occidentale privind deturnarea avionului comercial Ryanair.

Liderul de la Minsk a spus Parlamentului că intenționează să slăbească controalele la frontieră menite să-i prindă pe traficanții de droguri și persoane, după ce liderii UE au încetat legăturile aeriene directe cu Belarus și survolarea teritoriului acestei țări, amenințând cu sancțiuni suplimentare.

”Am oprit migranții și drogurile – acum va trebui să-i prindă singuri”, a spus el, potrivit Daily Mail.

Amenințarea vine după ce liderii mondiali, printre care Joe Biden, Boris Johnson, Angela Merkel și Emmanuel Macron s-au aliniat pentru a-l condamna pe Lukașenko pentru că a deviat duminică un zbor Ryanair către Minsk, astfel încât să poată aresta un jurnalist disident și pe prietena sa, numind acest act drept unul ”revoltător”.

”A fost lansată o amenințare cu bombă”
Liderii UE au sfătuit ulterior toate companiile aeriene să evite spațiul aerian din Belarus și au interzis survolul spațiului aerian al UE de către companiile aeriene din Belarus, ceea ce va duce la pierderi uriașe pentru regimul de la Minsk.

Sancțiunile împotriva membrilor guvernului lui Lukașenko sunt de asemenea pregătite, au avertizat liderii eruopeni, pe lângă sancțiunile de lungă durată asupra regimului.

La rândul său, Aleksandr Lukașenko insistă că a acționat ”în conformitate cu legea” atunci când a deviat zborul în timp ce acesta traversa spațiul aerian al țării.

Potrivit lui Lukașenko, acțiunea nu a avut nimic de-a face cu jurnalistul disident sau cu iubita lui, ci a avut loc de fapt după ce a fost lansată o amenințare cu bombă din Elveția.

Elvețienii neagă să fi trimis vreodată un avertisment cu privire la bombă. Oficialii de la Minsk au spus anterior că amenințarea provenea din partea Hamas.

”Am acționat în conformitate cu legea”
”Nu puteam permite ca avionul să cadă pe capul oamenilor noștri. Am acționat în conformitate cu legea, protejându-mi poporul. Și voi continua să fac asta”, a spus Lukașenko.

El a continuat să susțină că era deosebit de îngrijorat de faptul că o centrală nucleară se afla de-a lungul traseului de zbor al avionului și se temea ca acesta să nu cadă peste centrală, provocând ”un al doilea Cernobâl”.

Duminică, Belarusul s-a folosit de o aeronavă de luptă şi de o falsă alertă cu bombă pentru a redirecţiona avionul irlandez către Minsk şi a reţine un jurnalist belorus disident.

Avionul, care călătorea de la Atena la Vilnius, era aproape în spaţiul aerian lituanian când i s-a ordonat să aterizeze.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!